Persona non grata

Libijski veleposlanik nepoželjan u Hrvatskoj, zbog potpore Gadafiju

Abdulkarim Naas, otpravnik poslova libijskog veleposlanstva u Zagrebu, postao je persona non grata, nakon što je u intervjuu Večernjem listu izrazio nezadovoljstvo zbog podrške koju je hrvatska Vlada dala savezničkim napadima na Libiju te poželio sreću libijskom vođi.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova za nekoliko će ga dana proglasiti 'personom non grata', nakon čega će Naas morati napustiti državu. Već je najavio kako će tu odluku poštovati, iako mu je "teško napustiti dragu i prijateljsku državu". Dodao je kako Gadafi još uvijek predstavlja Libiju, što znači da i on sam još uvijek predstavlja tu državu u Hrvatskoj.

"Otpravnik poslova napravio je veliki diplomatski gaf i prekršio diplomatski kodeks," rekao je Večernjakov izvor te dodaje kako se ovim potezom ne prekidaju diplomatski odnosi već odnosi s Gadafijevim režimom.

Novi otpravnik stići će kad se uspostave novi međunarodni odnosi. Hrvatska je, inače, zbog nemira nedavno povukla svog otpravnika poslova i osoblje iz Libije.

'Koliko znam, Moamer el-Gadafi još predstavlja Libiju, a mi smo tu kao predstavnici Libije, njezina naroda i njezina vođe. Ali, kako sam ja ipak samo gost u Hrvatskoj, poštovat ću svaku odluku koju donese hrvatska Vlada. Vjerujte, bit će mi žao napustiti dragu i prijateljsku Hrvatsku, ali što je, tu je', zaključio je Naas.

Komentiraj članak

Komentari