Zbogom

Legendarna Mani Gotovac nakon teške bolesti preminula na svoj rođendan

Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka I prva intedantica u povijesti hrvatskog glumišta, preminula je točno na 80.rođendan, jučer 12.studenog 2019., nakon duge I teške bolesti.

Izgubila je bitku te ostavila ožalošćenu obitelj, prijatelje i kolege iza sebe. Navodno je odbila liječenje odlučivši otići sa svijeta na svoj način, prenosi Dnevnik.hr

Rođena Splićanka karijeru je izgradila kao novinarka, spisateljica, kazališna kritičarka, a nakon studija zaposlila se prvo kao novinarka na radiju, a zatim kao kazališna kritičarka u časopisima "Prolog", "Scena", "Forum" i drugima.

Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca te ga je zadržala i nakon razvoda. Živjela je u Zagrebu, pisala prozu, kazališne eseje, a bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

Živjela je u Zagrebu, pisala prozu, kazališne spise i bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

Bila je ravnateljica Teatra&TD, umjetnička voditeljica Gradskog kazališta Marina Držića u Dubrovniku te voditeljica Teatra poezije u Barceloni, a ušla je u povijest i kao prva intendantica na čelu nekog hrvatskog kazališta.

Posljednja knjiga te velike dame hrvatskog teatra nosi simboličan naslov "Rastanci".
 

 

Komentiraj članak

Komentari