VLADA USVOJILA PRIJEDLOG

LEGALIZIRA SE UZGOJ MARIHUANE U MEDICINSKE SVRHE Investitori jedva čekaju, a bit će mnogo jeftinija

Nakon medijske hajke o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, na koju je odgovorila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čini se kako će i Hrvatska napokon priuštiti domaće tretmane medicinskom konopljom potrebitim pacijentima.

I ne samo to, velike su šanse da Lijepa naša uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane, doznaje Globus. Osim što se više ne bi smjelo događati da u ljekarnama ponestane lijekova od kanabisa, što je čest slučaj, oni s oznakom domaćeg proizvoda trebali biti i mnogo jeftiniji nego sada.

Upravo je visoka cijena takvih lijekova razlog zbog kojega se većina pacijenata opskrbljuje pripravcima na crnom tržištu. Nova proizvodna grana, kako za poljoprivrednike, tako i za farmaceute, pružit će i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma, jer se u svijetu sve više ljudi želi liječiti marihuanom. Uskoro bi im hrvatske zdravstvene ustanove, uključujući i toplice, trebale početi pružati takve tretmane.

Domaći i strani investitori već naveliko kucaju na vrata, javlja Globus. Zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje su stupile na snagu 25. travnja, Hrvatska je dobila jedno od najprogresivnijih zakonskih rješenja na svijetu.

Zadnjih nekoliko godina, liječnici su preparate od medicinske konoplje mogli propisivati pacijentima za određene bolesti, no ljekarne su ih uvozile jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dopuštena. Sada je, pak, Ministarstvo zdravstva, odnosno njegovo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, predložilo, a Vlada prihvatila, vrlo smjele zakonske izmjene koje mnogi dočekuju s nestrpljenjem.

Među njima je i Gradska ljekarna Zagreb, tvrtka koja posluje u sklopu Zagrebačkog Holdinga i koja drži najveći lanac ljekarni u gradu. Iz njezine Uprave kazali su za Globus da su “zainteresirani za preradu konoplje i opskrbu hrvatskog zdravstva raznim oblicima lijekova – ljekovitih magistralnih i galenskih pripravaka koji sadrže prirodne kanabinoide iz biljke konoplje”.

“Trenutno smo u fazi razrade kapitalnog projekta cjelovitog vlastito dizajniranog postupka korištenja uzgojene konoplje u Hrvatskoj za širu medicinsku uporabu u zdravstvu. Taj projekt uključuje ugovorni uzgoj konoplje kod hrvatskih uzgajivača koji imaju odobrenje Ministarstva zdravstva te daljnju preradu i ekstrakciju kanabinoida s konačnom izradom različitih farmaceutskih oblika ljekovitih pripravaka za individualne potrebe pacijenata ili za male izradbene serije pripravaka za određene specifične terapijske skupine”, kažu u Gradskoj ljekarni.

Uz suglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutarnjih poslova, ministar zdravstva mora u roku od šest mjeseci donijeti Pravilnik o načinu i mjerilima za davanje odobrenja za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe. U Ministarstvu ističu kako će odobrenje za uzgoj konoplje u medicinske svrhe izdavati samo pravnim osobama koje imaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za proizvodnju lijeka ili djelatne tvari sukladno Zakonu o lijekovima.

Sudeći prema iskustvima drugih zemalja, procjenjuje se da bi za medicinske svrhe Hrvatskoj godišnje trebalo između 200 i 500 kilograma marihuane, piše Globus.

Komentiraj članak

Komentari