Izložba Josipa Ivančića

'Kundurarije' u Matici iseljenika

„Ovaj ciklus osmišljen je upravo svojim naslovom, kojim je i stavljen u prostor jer riječ „kundurarije“ je lokalizam dubrovačkog podneblja. On se, kada uklonimo tu okolišajuću, tematsku intenciju može shvatiti i kao nastavak bavljenja ljudskim tijelom ovog već afirmiranog dubrovačkog umjetnika.“

Hrvatska matica iseljenika u Dubrovniku nastavlja svoj ovogodišnji izložbeni program predstavljanjem umjetničkog ciklusa „Kundurarije“ akademskog kipara Josipa Ivanovića. Na izložbi otvorenoj u petak 6. srpnja, izloženo je tridesetak radova, grafika u dubokom tisku i drvenih reljefa, rađenih tijekom 2011. i 2012. godine. Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović iz Zagreba, a može se razgledati do 27. srpnja u večernjim satima. Izložbeni prostor Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku, nalazi se na adresi Petilovrijenci 7 u Gradu.

U predogovoru katalogu, povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović je zapisao: „Nepravilni likovi Kundurarija u svemu asociraju na čovjeka (raspored udova, vrat i glava), a njihove nježne obline otkrivaju umjetnikov pozitivan i simpatizerski pristup. To nije ekspresionističko svođenje čovjeka na komad mesa, već prije estetizirajuće ornamentiziranje subjekta, slično (ako trebamo tražiti povijesne usporedbe) s težnjama fovista. (...) Uz grafike, tu su i drveni reljefi, odnosno slike – reljefi. Osim jednog koji prikazuje svirača u hladu drveta i u kojemu najbolje vidimo nemir fluktuacija formi, što je očito estetska preokupacija ovog umjetnika, i jedne s dvije posjednute figure načinjene jednako apstrahirajuće kao i na grafikama, ostale su uvijek ljudska lica. Ona su načinjena u četvorinama, a za razliku od ljudi na grafikama, ona imaju sve dijelove, nerijetko s komičnim izrazima ili na kojima se naprosto zrcali jednostavna sreća (a ovo potonje je često kod parova lica na jednoj slici pa i tu možemo govoriti o ljubavnicima i ljudima koji ih komentiraju).“

    Josip Ivanović najpoznatiji je po tehnici izrade skulptura od mrvljenog stakla i umjetne smole s kojom je započeo tijekom studija na likovnoj akademiji, a od motiva je najzastupljeniji Sveti Vlaho i akt kao vječna umjetnička inspiracija. Nakon Domovinskog rata, Ivanović je radio na obnovi razrušenih i oštećenih spomenika – crkvi svetog Vlaha, crkvi svetog Josipa, crkvi svetog Ilara u Mlinima i mnogim drugima. Izradio je veliki broj statua za turističke, filmske i druge nagrade, spomenike i druge javne skulpture, te je radio na uređenju interijera za hotele i ugostiteljske objekte. U Kazalištu Marina Držića ostvario je nekoliko scenogafija za predstave. Imao je stotinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a o njegovom životu i radu snimljene su dvije televizijske emisije (HRT i DuTV). Tekstovi o njegovom radu dio su zbirki stručnih tekstova i eseja o umjetnosti.

U ovoj je godini Hrvatska matica iseljenika priredila izložbu Miša Baričevića „Festa“ i izložbu pejzaža Lorena Ligoria, te je ugostila hrvatsku umjetnicu iz Bavarske Iris Bondora Dvornik s ciklusom „Mali relikvijari“. Ovogodišnji izložbeni program nastao je u suradnji voditeljice Matičine podružnice, gospođe Maje Mozara s povjesničarem umjetnosti Marinom Ivanovićem. Ovo je četvrta izložba u nizu, a do kraja godine namjera je organizatora prirediti još tri izložbe, čime se izložbeni prostor Matice profilira u respektabilno mjesto predstavljanja likovne umjetnosti dubrovačkoj publici.

Komentiraj članak

Komentari