Namještaljke

KUKURIKU NAMJEŠTALJKE: Za šefove u Hrvatskim vodama postavili članove SDP-a i njihove prijatelje

Za direktora vodogospodarskog odjela nije više potrebna isključivo hidrotehnička struka pa to sad može biti i pravnik i ekonomist?!?! Hrvatske vode nedavno su preko javnih natječaja izabrale šest novih direktora vodogospodarskih odjela (VGO), no prije toga su promijenile svoj pravilnik o unutarnjem ustrojstvu kako bi mogli uvjete tih natječaja prilagoditi pojedinim kandidatima.

Tako su novi direktori u Hrvatskim vodama postala dva člana SDP-a, dok su ostali povezani prijateljski ili rodbinski s članovima te stranke i njezinih koalicijskih partnera.

Vodio zatvoreni hotel

Izmjenama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu tako su promijenjeni uvjeti da direktor mora biti hidrotehničke struke i da mora imati pet godina iskustva u vodoprivredi na rukovodećim mjestima. Novi uvjeti su bili: pravna, prirodoslovna, tehnička ili ekonomska struka te pet godina iskustva na rukovodećim mjestima bilo gdje, prenosi Vecernji.hr

S takvim uvjetima direktor VGO-a Osijek mogao je postati Siniša Kukić, koji je pravnik, ali i član SDP-a. Njegovo je imenovanje već bilo pobudilo pozornost osječkog HDZ-a koji je upozorio na tu namještaljku. Kukić je bio direktor zatvorenog hotela Dunav u Vukovaru pa osim što je zadovoljio pravnu struku iz uvjeta, zadovoljio je i uvjet o rukovodećim poslovima. I novoimenovani direktor VGO-a srednja i donja Sava Milan Mateša je SDP-ovac. On je po struci diplomirani inženjer strojarstva, a dosad je bio zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške.
Ivica Plišić, direktor Hrvatskih voda, odgovara na pitanje o referencijama novih direktora
Za direktora VGO-a gornja Sava pak izabran je diplomirani inženjer građevinarstva Andrino Petković koji nije član nijedne stranke, ali je bio direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije kad je u tom gradu na vlasti bila koalicija SDP-HSLS-HNS. Petković je prije radio u IGH-u. Diplomirani inženjer građevinarstva je i Branko Pejaković koji je izabran za direktora VGO-a Split. Ni on nema stranačku iskaznicu, ali je u prijateljskim odnosima sa splitskim esdepeovcem Venkom Ćurlinom koji je i član Upravnog vijeća HV-a. To nam je potvrdio i Pejaković kazavši da s Ćurlinom prijateljuje od studentskih dana. Za direktora VGO Rijeka postavljen je građevinar Darko Višnjić koji je dosad bio direktor Vodovoda iz Pule, grada u kojem vlada koalicijska vlast IDS-SDP. Višnjić nam se nije očitovao o svojoj stranačkoj pripadnosti kao ni o tome u kakvim je odnosima s istarskim županom Ivanom Jakovčićem.

Javio se samovoljno

Direktor VGO-a Varaždin je nakon natječaja postao Leonard Sekovanić. On kaže da nije član nijedne stranke te da već godinama radi u Hrvatskim vodama. Za svoju povezanost sa SDP-ovim zamjenikom gradonačelnika Varaždina Vjeranom Radelićem kaže da su njihove supruge sestrične, no tvrdi da to nije nimalo utjecalo na njegov izbor za direktora jer je hidrotehničke struke i već otprije radi u Vodama, a na natječaj se, kaže, javio samovoljno bez ičijeg nagovora.

Referencije direktora zaštićeni su podaci!?

U Hrvatskim vodama kažu da su pravilnik o unutarnjem ustrojstvu izmijenili u cijelosti temeljem odredbe članka 44. Statuta Hrvatskih voda od 11. lipnja 2011. po kojoj se opći akti HV-a uskalađuju s odredbama Statuta. Za uvjet tražene struke kažu da je usklađen s uvjetom tražene struke propisanim Statutom Hrvatskih voda za imenovanje generalnog direktora i njegova zamjenika, a omogućeno je i drugim strukama kao što je to bilo i u prijašnjim aktima. Tvrde da stranačka pripadnost nije bila uvjet odabira i da većina direktora nisu stranački ljudi. No njihove referencije ne navode jer su “iz domene zaštite osobnih podataka”.

Siniša Kukić

Direktor vodogospodarskog odjela u Osijeku, član je SDP-a, a po struci pravnik. Bio direktor zatvorenog hotela Dunav.

Milan Mateša


Direktor vodogospodarskog odjela srednja i donja Sava, bio zamjenik SDP-ova gradonačelnika Nove Gradiške.

Andrino Petković


Direktor VPO-a gornja Sava, nestranački, no u doba koalicije SDP-HSLS-HNS u Splitu bio direktor Vodovoda.

Branko Pejaković

Direktor VGO-a Split, nije član stranke, prijatelj sa SDP-ovcem Venkom Ćurlinom koji je u Upravom vijeću HV-a.

Leonard Sekovanić

Direktor VGO-a Varaždin, nije član stranke, preko supruge rodbinski povezan sa SDP-ovcem Vjeranom Radelićem.

Darko Višnjić

Direktor VGO Rijeka, dosad bio direktor Vodovoda u Puli u kojoj je na vlasti koalicija IDS-SDP.

Komentiraj članak

Komentari