NE UDALJAVAJTE SE

KUKAVIČKI, A I NEISPLATIVO: Evo koliko ćete platiti ako napustite mjesto prometne nesreće

Sve je češća pojava da vozači nakon prometnih nesreća napuštaju mjesto nesreće, no većinu ih u konačnici policija pronađe i uhiti.

Ove je godine, do kraja rujna, evidentirano 858 prometnih nesreća, u kojima je 142 vozača, ili 16,7 posto, uglavnom onih koji su ocijenili da su prouzročili nesreću, pobjegli. Većina njih, točnije 92, kasnije su pronađeni i sankcionirani.

I novci i kazneni bodovi

Policija upozorava da je neisplativo napuštati mjesto nesreće, jer si time sudionici samo povećavaju sankcije. Stoga im policija predlaže da u slučaju nesreća u kojima je prouzročena samo materijalna šteta, mogu ukloniti vozila i popuniti Europsko izvješće o prometnoj nesreći ili razmijeniti podatke o vozačima i vozilima.

Ukoliko to ne učine, kazna može biti od dvije do pet tisuća kuna, uz dva negativna boda.

Samo u iznimnim situacijama

U policiji upozoravaju da je mjesto nesreće moguće napustiti samo privremeno, ako se pruža pomoć ozlijeđenima, ako je vozaču potrebna pomoć te zbog poziva centru 112 ili hitnoj pomoći.

Za neopravdano napuštanje mjesta nesreće kazne su od tri do sedam tisuća kuna, uz tri negativna boda i moguću mjeru zabrane upravljanja vozilom do godine dana, ako u nesreći ima stradalih.

Komentiraj članak

Komentari