'Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim', ipak...

KRSTIČEVIĆ IPAK NEĆE U SARAJEVO Trebao sudjelovati na sastanku ministara obrane država članica CEDC-a

Nakon prošlotjednog uhićenja 10 bivših HVO-ovaca, ministar obrane, Damir Krstičević otkazao je put u BiH. Razlog tome, je, kaže, proračun na kojem se trenutno radi, ali postoje informacije i kako su obavještajci izdali preporuku da ne odlazi u susjednu zemlju.

Ministar obrane, Damir Krstičević, sutra je u Sarajevu trebao sudjelovati na sastanku ministara obrane država članica CEDC-a (Obrambena suradnja srednje Europe), no, prema pisanju Jutarnjeg lista, Krstičević je to otkazao te će umjesto njega na sastanku sjediti njegov pomoćnik za obrambenu politiku Nikola Brzica.

Ratni zločin?

Na ovaj potez, Krstičević se odlučio nakon što je prošli tjedan u Orašju uhićeno 10 bivših pripadnika HVO-a te nakon što je potvrđeno da je tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Krstičevića zbog navodnog počinjenja ratnog zločina tijekom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995.

Ministar Krstičević je rekao kako u otkazivanju njegovog putovanja nema ništa alarmantnog. ‘U ovom trenutku razgovaramo o proračunu za sljedeću godinu. Ja ću ići u Sarajevo i ne bojim se odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim. No, sad mi je prioritet proračun’, rekao je Krstičević za Jutarnji.

Krstičević je, navodno, još prošlog tjedna planirao ići u Sarajevo, no onda je stigla preporuka obavještajnih službi da ne putuje jer mu se tamo ne može garantirati sigurnost. Isto je od ministra obrane tražio i sam premijer Plenković, no Krstićević opovrgava da postoje ikakve preporuke obavještajne zajednice u vezi ovog slučaja.

Slučaj odbačen na haškom tribunalu

Prije pet godina tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu o o mogućem počinjenu ratnih zločina na području općine Mrkonjić Grad 1995. godine kojom je obuhvaćen i Damir Krstičević. On je u to vrijeme bio zapovjednik 4. gardijske brigade, čiji su pripadnici nakon operacije Oluja prešli na teritorij BiH i vodili vojne operacije na području Mrkonjić Grada.

Srpska strana tvrdi da su nakon pogibije zamjenika zapovjednika 4. gardijske Andrije Matijaša Pauka hrvatski vojnici krenuli u osvetnički pohod, pri čemu je ubijeno 180 civila. Predmet je završio i u Haagu, ali je tamo odbačen.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari