ZDRAVLJE

KRONIČAN STRES MOŽE OSIGURATI RAK Saznajte kako osigurati da se to ne dogodi

U određenim situacijama i samo povremeno, stres može biti koristan jer nam omogućuje da naizgled nemoguće zadatke, obavimo u kratkom vremenu, donosi ordinacija.vecernji.hr.

Međutim, posve je druga priča ako ste stalno pod stresom. Nije tajna da kronični stres sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike, a na vrhu popisa su bolesti srca. Kao da to nije dovoljno, stručnjaci upozoravaju da loše upravljanje stresom također može povećati rizik od raka.
 
To se može pripisati činjenici da nekontrolirani stres ima poguban utjecaj na imunološki sustav čovjeka, a koji je glavna crta obrane od štetnih mikroorganizama koji napadaju naše tijelo. Također, imunološki sustav zadužen je za kontrolu svakog neobičnog „ponašanja“ stanica u tijelu, jer mogu prerasti u kancerogeni oblik.
 
Vrlo važan faktor povećanog rizika od raka jest činjenica da većina ljudi pribjegava nezdravim ponašanjima ili navikama kad god su pod stresom. Na primjer, pušači će u stresnom razdoblju vjerojatno pojačano pušiti, a poznato je da pušenje može povećati rizik od raka pluća kao i raka usta, grla, jednjaka i želuca. Drugi će prekomjerno konzumirati alkohol koji je također faktor rizika za mnoge vrste raka.
 
U rizičnu skupinu ubrajaju se i oni koji se protiv stresa bore emocionalnim prejedanjem. Konzumiranje nezdrave hrane može uzrokovati pretilost, a pretilost je jedan od faktora rizika za razvoj raka. Vjerojatnije je da će osoba koja je pod stalnim stresom jesti neredovito i nezdravo,  izbjegavati redovitu tjelovježbu i tako povećati rizik od pretilosti.
 
Samo zato što vodite stresan život ne znači nužno da se morate pripremiti za predstojeću borbu s rakom.
 
Ukoliko nemate volje ni snage sami se suočiti sa stresom, potražite pomoć stručnjaka. Dobar stručnjak pomoći će vam da se učinkovito nosite sa svakodnevnim stresom na način koji odgovara vašem životnom stilu i sklonostima.

Komentiraj članak

Komentari