SVIJET SPORTA

KRIMINALNE RADNJE MICHELA PLATINIJA Namjestio održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru

Bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini uhićen je u predgrađu Pariza zbog sumnji u korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru. Uhićena je i Sophie Dion, savjetnica bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a njegov tajnik Claude Gueant je priveden na ispitivanje.

Platini je bio predsjednik UEFA-e od 2007. do 2015. godine, kad mu je FIFA-in Odbor za etička pitanja zabranio rad u nogometu zajedno sa Seppom Blatterom koji mu je nezakonito 2011. godine isplatio dva milijuna dolara. Godinu dana ranije Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena.

Bivši neimenovani član tima koji je sastavljao kandidaturu Katara tvrdio je da je nekoliko afričkih nogometnih dužnosnika dobilo 1,5 milijuna dolara da glasaju za Katar. U ožujku 2014. godine otkriveno je da je bivši predsjednik CONCACAF-a dobio dva milijuna dolara od jedne katarske tvrtke, a taj slučaj američki FBI još istražuje.

Pet od šest najvećih FIFA-inih sponzora - Sony, Adidas, Visa, Hyundai i Coca-Cola - tražili su od FIFA-e da istraži navodne optužbe da je Katar nezakonito dobio domaćinstvo, a potpredsjednik FIFA-e Jim Boyce rekao je da će podržati novo glasanje ako se optužbe potvrde. FIFA je provela internu istragu, ali je, očekivano, zaključila da je sve bilo čisto.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari