Što će biti s Timovim njegovim suradnicima?

KRATKO, ALI NE BAŠ SLATKO Pročitajte što nam je Orešković ostavio, kamo odlazi po odlasku iz Banskih dvora

Premda je nedavno najavljivao da zbog svoje obitelji ne namjerava napustiti Zagreb, ali da će se posvetiti privatnom biznisu, čini se kako se Tihomir Orešković oko nastavka svoje karijere naglo predomislio.

Naime, nakon što napusti Banske dvore i prepusti ih premijeru Andreju Plenkoviću premijer stručnjak povlači se iz političkog života te se vraća u politički sektor, a kako saznajemo namjerava otići u inozemstvo te se ponovno zaposliti u velikoj međunrodnoj tvrtci, imajući u vidu Zakon o spriječavanju sukoba interesa koji će ga sputavati i zbog čega je požalio što se upustio u političku avanturu, koja mu je čini se postala jedinom mrljom u poslovnoj karijeri. Imao je Orešković i petero suradnika čija je sudbina na neko vrijeme zbrinuta jer Neven Zelić, njegov zamjenik Tomislav Pokaz i glasnogovornica Sunčana Glavak, ali i ostali i nakon što im završi mandat imaju pravo na to da pola godine primaju punu plaću, dok će im drugih pola godine na račun sjedati pola plaće.

 

No, politička sudbina Tihomira Oreškovića svakako je zanimljiva, jer u prosincu su ga na političku scenu doslovce iz šešira izvadili Karamarko i Petrov hvaleći ga svim srcem osobito zbog njegove poduzetničke karijere. Naime, od 2009. vodio je Plivu za račun Teve, a hrvatskim jezikom vladao je prilično nestabilno pa pozdrtavljao hrvatske građevine, ali jezik je bio najmanji Oreškovićev problem jer isti taj čovjek došao je za direktora Plive tri godine nakon aranžmana Ive Sanadera i njegova Hdz-a s prodajom strateške hrvatske farmaceutske kompanije Barru.

Na čelu Plive bio je Tim i onda kada je ta tvrtka morala otpustiti svoj dio radnika jer Teva je riješila otpustiti njih 5000, a u svojim ranijim rijetkim medijskim istupima žalio se što hrvatsko zdravstvo na farmaceustkim kompanijama štedi 200 milijuna kuna i što ih tretira kao da su trošak. Sve to što je radio ranije nije ništa u usporedbi s onime što je ostavio za sobom, a mnogi tvrde kako je riječ o apsolutno najlošijoj vladi u hrvatskoj povijesti. Tako smo pak imali prilike svjedočiti ministru zdravlja Dariju Nakiću koji je pokušao privatizirati zdravstVo, dok je ovaj cijelu priču nijemo motrio, imali smo i slučaj najkraćeg ministra u povijesti Mije Crnoje, a vlada je pokušala reprogramirati dio nacionalnog vanjskog duga, nisu ispoštovali najave o smanjenju plaća, a od reforme javne uprave koju su Timovi ministri najavljivali nije bilo ništa, jednako kao što se ništa nije dogodilo s teritorijalnim preustrojem.

Jednostavno rečeno Vlada je funkcionirala tako da je svatko vukao na svoju stranu, vukući rezove na najosjetljivijim skupinama društva., a uz rijetke iznimke ministri u vladi uspjeli su uprskati sve čega su se prihvatili, dok je HDZ istovremeno koristio priliku za poticanje ideološkog rata i podjela iza kulisa najavljivalo se rezanje prava učenicima, ali i socijalnim slučajevima te bolesnima i slabima.

Ministri na odlasku, ali i Orešković zajedno s njima svoj su rad ocijenili kao odličan zbog trendova koje ostavljaju, no realno za najveći uspjeh zaslužna je dobra turistička sezona, izvoznici, ali i oporavak zemalja EU.

BDP je doista rastao, a više posla stvorili su privatni poduzetnici, dok je vlada u rasulu radila na prodaji nacionalne imovine što dokazuje slučaj Končara čiji je udio uz nekoliko manjih hotela prodan.

Izvor: Dnevno.hr 

 

Komentiraj članak

Komentari