Posljednja dramska premijera

Kralj Edip kao heroj današnjice izvodi se na Igrama

Povodom treće dramske premijere 62. Dubrovačkih ljetnih igara, Sofoklovog Kralja Edipa kojeg uprizoruje ugledni slovenski redatelj Eduard Miller održana je konferencija za medije.

"Predstava iznosi političko socijalni aspekt života, jer živimo u vrijeme kada se svaki dan susrećemo s problemima koji proizlaze iz civilizacijskog konteksta, a Edip je junak vremena koji ispašta zbog prazločina. Zločin i odgovornost prožimaju njegov život, zbog zločina on ispašta ali preuzima odgovornost ne samo za svoje nego i očeve zločine" kazala je dramaturginja predstave Žanina Mirčevska i dodala kako tekst iznosi metafore našeg vremena.
Cijela se tragedija sastoji u Edipovu grozničavom istraživanju vlastite prošlosti, u njegovim sumnjama, nadama i patnjama. "Nakon lani započete suradnje sa sjajnim slovenskim redateljem Jernejem Lorencijem, na uspješnom postavljanju Revizora, veliko je zadovoljstvo imati ugledno redateljsko ime iz regije kao što je Eduard Miler i to na Kralju Edipu koji se postavlja nakon više od 35 godina" kazala je direktorica dramskog programa Dora Ruždjak i dodala kako je Edip izveden na Hrvatskim prostorima prije 18 godina u Varaždinu. "Predstava govori o gradu Tebi, ali podjednako toliko i o Dubrovniku u kojem se promatra drama u kojoj se iznose bolesti društva svakidašnjice" kazala je Dora Ruždjak.
Za Eduarda Milera ovo je prva režija na Igrama i prvo postavljanje predstave Kralja Edipa na scenu. "Antička dramaturgija me zanima i bilo je samo pitanje vremena kada ću se sistematski početi baviti realizacijom za mene najbitnijih komada, a Kralja Edipa sam duže vrijeme sanjao i nosio u sebi" kazao je Miler i dodao kako je Edip perfekcionist s visokim moralnim i etičkim standardima što je danas prava rijetkost. "On je ustvari heroj današnjice" utvrdio je. Glumačka ekipa Kralja Edipa okuplja slovenske i hrvatske dramske umjetnike kao Mislava Čavajdu u ulozi Edipa, Doris Šarić Kukuljicu koja igra njegovu majku Jokastu. Mudraca Tiresija tumači Vili Matula, Kreonta Livio Badurina, svećenika Dražen Čuček, pastira Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, a u dramskom zboru se pojavljuju studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba.
Kralj Edip premijerno će biti prikazan u nedjelju u Parku Umjetničke škole, a zaigrat će i narednih dana sve do kraja festivala.
AH

Komentiraj članak

Komentari