VREMENSKA PROGRNOZA

KRAJ STUDENOG DONOSI STUDEN: Nakon južine stižu niže teperature, ali ne i prava zima

Nakon razodblja neuobičajenog vremena za ovo doba godine i južine koja je temperature ponegdje pogurala i do 20 stupnjeva Celzijevih, kraj studenog ipak će vratiti stvari na svoje mjesto i barem kratko opravdati ime ovome mjesecu.

Crometeo najvaljuje da se višednevna dominacija juga bliži kraju i stiže zahlađenje. Jugo će prvo prestati puhati na sjevernom Jadranu, a u drugom dijelu nedjelje i u Dalmaciji. Bit će to početak potpunog obrata sinoptičke situacije zbog dotoka zraka polarne zračne mase nad naše područje. Zahlađenje će biti praćeno suhim vremenom

Bura na Jadranu

Nakon današnje i večerašnje kiše na većem dijelu Jadrana, nedjelja će donijeti postupnu stabilizaciju, pa će na sjevernom Jadranu biti djelomično sunčano i suho. U Dalmaciji još može biti kiše i pljuskova, ali će se tijekom dana djelomično razvedravanje širiti od sjeverne prema južnoj Dalmaciji. U većini predjela puhat će slab vjetar zapadnih smjerova, a navečer će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna. Bura će se u noći na ponedjeljak proširiti i na Dalmaciju.

Suho, hladno i vjetrovito

I u unutrašnjosti će sutra biti dosta oblaka, a moguća je i slaba kiša. Uz sjeverni vjetar temperatura zraka bi cijeli dan mogla biti između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.  Dakle, nakon nekoliko proljetnih dana vraćaju nam se jesenski vremenski uvjeti, piše Crometeo.

Što se tiče idućeg tjedna, Državni hidrometeorološki zavod prognozira suho, osjetno hladnije i vjetrovito vrijeme, ujutro sa slabim do umjerenim mrazom. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena i vrlo jaka, mjestimice i olujna bura, te sjeverozapadnjak.

Snijega nema na vidiku

U srijedu će vjetar slabjeti, pa se očekuju sunčana razdoblja, a na Jadranu pretežno sunčano.

I Crometeo piše o izraženom zahlađenju početkom idućeg tjedna te padom temperature zraka koju će pratiti suho vrijeme. Ponegdje bi jutra mogla biti čak i toplija od popodneva, pa neće biti uobičajenog porasta temperature.

Usprkos svemu, snijeg još nije na vidiku, piše Net.hr

Komentiraj članak

Komentari