Pandemija

KORONA U DUBROVNIKU Najviše zaraženih povezano sa ZL Dubrovnik, za jednog pacijenta se traži epidemiološka veza (FOTO/VIDEO)

"Imamo od jučer pet novih osoba pozitivnih na koronavirus, dakle od 24 uzorka pet je pozitivno. Ukupno imamo 31 pozitivnu osobu dosad, od čega je jedna osoba izliječena. Prema mišljenju stručnjaka, situacija je stabilna što je dobro i smatramo da je to rezultat kvalitetnog, odgovornog ponašanja sugrađana," izjavio je župan Nikola Dobroslavić na jutrošnjoj konferenciji za medije županijskog Kriznog stožera. Dobroslavić je još jednom apelirao na građane da ostaju doma.
"Dosad smo prema Zagrebu uputili 203 uzorka, a tijekom današnjeg dana očekujemo rezultate za 14 uzoraka. U karanteni su četiri osobe, a u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Što se tiče novih mjera Nacionalnog stožera oko rada tržnica, ni Grad ni Vela Luka koje imaju takve objekte u sklopu tržnica neće ponovno otvarati te objekte, jedino u Metkoviću radi jedna takva mesnica koja se treba pridržavati svih mjera i uputa," kazao je načelnik Stožera Joško Cebalo govoreći o konkretnijim brojkama, prenosi Dubrovački dnevnik.

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić izjavio je nešto više o oboljelima.

"U ovom trenutku imamo 10 hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus. Nijedan pacijent nije na respiratoru," izjavio je Bekić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić je kazao kako je najveći broj oboljelih vezan uz Zračnu Luku Dubrovnik te kako su za četiri osobe pronađene epidemiološke veze dok se za petu još radi na podatku kako se zarazila. 

 

"Od petero novooboljelih, troje je iz jedne obitelji u kojoj je već bilo oboljelih i to je jedna zatvorena priča. Četvrti je kontakt već poznate oboljele osobe. Za petog novooboljelog još uvijek tražimo mogući izvor zaraze. Od ukupnog broja zaraženih, 17 osoba je ženskog spola, 14 muškog, prosječna dob oboljelih je 50 godina, a najveći broj oboljelih je vezan uz Zračnu luku Dubrovnik u Konavlima," kazao je Lakić upozorivši građane da se ne grupiraju jer je tako vrlo lako zaraziti se te kako su upravo zbog toga ugostiteljski objekti i zatvoreni. 

"U posljednjih 48 sati nismo imali kršenje samoizolacije, a preko vikenda ćemo nadzirati posebno one koji su pozitivni na koronu, a nisu na bolničkom liječenju. Također, preporuka je nacionalnog stožera da se zabrane propusnice prema otocima za radove koji se tamo odvijaju kako se ne bi širila zaraza s kopna," izjavio je načelnik PU DN Ivan Pavličević. 

"Dobili smo određeni broj briseva i imat ćemo dovoljno briseva," kazao je Lakić, odgovarajući na pitanje novinara o brisevima. Na pitanje koje službe brinu o osobama koje su u samoizolaciji, Lakić je kazao da sami to organiziraju i da se može kontaktirati i Civilna zaštita oko dostave potrepština. 

"Nama se nitko nije javio da nema takve mogućnosti, ako se javi, bit će mu osigurane potrepštine," odgovorio je Lakić.

Postavljeno je i pitanje oko Studentsog doma.  

"Istovaruju se trenutno kreveti u Studentski dom, on će biti spreman za prihvat bolesnika. Jedno krilo je za one koji imaju potvrđenu infekciju, a drugo krilo za one koji ne mogu doma provoditi samoizolaciju," odgovorio je Cebalo na pitanje oko Studentskog doma.

Bekiću je postavljeno pitanje oko tretmana zaraženih pacijenata u bolnici. 

"Osoba se otpušta doma kad se u roku od 48 sati pokažu dva negativna testa na Covid 19. Osobi koja je otpuštena smo odredili samoizolaciju iz mejra predostrožnosti. Također, tri zadnja dana osoba mora biti bez simptoma," izjavio je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić odgovarajući na pitanja novinara. 

Na pitanje hoće li se smanjivati plaće službenika u Županiji, Dobroslavić je odgovorio kako se to još nije dogodilo, ali kako postoji mogućnost.

"Naše plaće zavise od prihoda u proračunu, a oni će biti smanjeni. Prilagođavanja će biti," odgovorio je Dobroslavić. 

Bekić je odgvorio gdje se mogu javiti osobe koje sumnjaju na koronavirus. 

"U dogovoru s liječnikom opće prakse mogu doći na stražnji ulaz bolnice, lako uočljivom po velikom narančastom šatoru, od 10 do 13 sati, dakle oni koji sumnjaju na koronu, i mogu se testirati, " odgovorio je Bekić na pitanje gdje se mogu javiti osobe koje sumnjaju na virus. 

Komentari

Komentiraj članak

Komentari