Zdravlje

KONZUMIRATE LI IH ČESTO? Pogledajte koje su namirnice bolji izvor kalcija od mlijeka!

Mlijeko je jako dobro za naše tijelo, zar ne?

Možda i nije. Prema jednom istraživanju BMJ-a (British Medical Journal) iz 2014. godine mlijeko može oslabiti naše kosti a navodno je i povezano s višim rizikom od smrti. Stoga možda nije naodmet poslušati savjete stručnjaka i mlijeko zamijeniti većim količinama povrća i voća, pišu finirecepti.net.hr

Sa sljedećim namirnicama možete dobiti čak i više, jer zapravo sadrže više kalcija od samog mlijeka!

Bademovo mlijeko

Mlijeko napravljeno od ovog orašastog ploda zapravo sadrži više kalcija od “pravog” mlijeka. Raspravljalo se, doduše, o velikoj količini vode koja je potrebna za uzgoj badema no većina ljudi složit će se da je i kravama potrebno puno vode.

Kelj

Većini odraslih osoba dnevno je potrebno između 1000 i 1300 mg kalcija, dok šalica mlijeka sadrži svega 290 mg. Šalica kuhanog kelja sadrži između 180-240 mg kalcija, međutim ovdje je naglasak na kvaliteti – naše tijelo lakše iz kelja upije više kalcija nego iz mlijeka. Niju zanemarivi ni vitamini A, C i K koji se nalaze u kelju, a pomažu pri razvoju kostiju.

Soja

Šalica soje sadrži čak 506 mg kalcija i jako vlakana. Također, soja se smatra najkvalitetnijim izvorom proteina prema zdravstvenim organizacijama FDA i WHO.

Tahini

Jedan od prilično podcijenjenih začina, tahini pasta pripremljena od prženih sjemenki sezama, zapravo sadrži ogromne količine kalcija, stoga sljedeći put slobodno navalite na humus!

Smokve

Jedna velika smokva sadrži više od 20 mg kalcija tako da nema razloga da ne pojedete desetak smokava

Komentiraj članak

Komentari