NAPOKON

KONAČNO JE I SLUŽBENO Daruvarac će u zatvor kroz 2-3 tjedna

Darku Kovačeviću "Daruvarcu" je kazna za brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke i prijetnje smrću koje joj je pritom uputio smanjena s pet na četiri godine zatvora. Odbijene su sve žalbe njegove obrane osim one o visini kazne te sada slijedi procedura kako bi krenuo na izdržavanje kazne.

Kako je novinarima u Zadru rekao glasnogovornik Županijskog suda, procedura traje oko dva-tri tjedna, odnosno u tom roku bi se Darko Kovačević trebao javiti na izdržavanje zatvorske kazne.

Podsjetimo, prošlog tjedna odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu potvrđena mu je krivnja, a kazna mu je ublažena za godinu dana. 

Djelomično je prihvaćena žalba optuženoga u dijelu koji se odnosi na trajanje kazne zatvora. 

Kao olakotne okolnosti sud je prihvatio to što je "Daruvarac" izrazio žaljenje i kajanje, kao i to što je priznao djelo.
Podsjetimo, "Daruvarac" je prije godinu dana brutalno pretukao tinejdžericu u kafiću Chill out u Zadru. Mlatio ju je šakama i nogama u glavu čak i dok je bespomoćno ležala na podu. 

"Dana 13. lipnja 2018. godine oko 21 sat, kad je oštećena došla u isti caffe bar, bez povoda ju je udario glavom u potiljak. Zatim je za njom otišao u WC optuživši je da ga vara, opalio joj je dvije do tri triske, a potom je u namjeri da je teško ozlijedi počeo udarati šakama po glavi. Kad je u WC ušao Ante Kokić i rekao: 'Nemoj je toliko tući, ubit ćeš je', istom je odgovorio 'To i želim'.

U jednom trenutku ona je pobjegla u drugi WC. Ponovo je ušao za njom i ponovo je počeo tući šakama u glavu, a u jednom trenutku je uhvatio za glavu i s njom dva, tri puta udario u umivaonik, zbog čega je oštećenica pobjegla u unutrašnjost caffe bara, gdje ju je okrivljenik bez povoda i uz prisutnost drugih osoba hvatao za kosu, bacao na pod, a potom je i udarao otvorenim dlanovima i zatvorenim šakama te nogama u tijelo i glavu, uslijed čega je oštećenica zadobila teške tjelesne ozlijede", dio je presude "Daruvarcu".

U siječnju je prvostupanjskom presudom osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora za tešku tjelesnu ozljedu. Dobio je i deset mjeseci zbog prijetnje. Sutkinja mu je zbog toga dala jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora.

Iako je presudu dočekao na slobodi, odmah nakon čitanja je sproveden u pritvor jer je dobio pet godina zatvora.

No Kovačević je tijekom trajanja suđenja proveo maksimalnih šest mjeseci u istražnom zatvoru. Produljeni istražni zatvor do pravomoćnosti presude je ipak ograničen i to posebno u slučajevima kad je pritvorenik u pritvoru proveo maksimalno vrijeme s obzirom na klasifikaciju nedjela, a što u slučaju "Daruvarca" jest slučaj. Kod takvih slučajeva, gdje je kazna do pet godina, zakon predviđa da se istražni zatvor može produljiti samo za šestinu.

S obzirom na to da je "Daruvarac" u pritvoru bio šest mjeseci, to znači da se njemu istražni zatvor mogao produljiti za mjesec dana od izricanja presude. Jedini način da Kovačević ostane dulje iza rešetaka bio je da se u roku od mjesec dana donese pravomoćna presuda. To je za hrvatsko pravosuđe bila nemoguća misija, posebno kad se uzmu u obzir mogućnosti žalbe i cijela procedura koja prati donošenje pravomoćne presude.

Kovačević je, naime, odmah nakon nepravomoćne presude podnio žalbu na rješenje o produljenju istražnog zatvora, a Županijski sud je žalbu usvojio te preinačio rješenje ograničivši trajanje istražnog zatvora na mjesec dana.

Kako je nedugo nakon presude objavljeno, njegov odvjetnik pripremio je žalbu na presudu na 250 stranica. Sud je danas tu žalbu djelomično usvojio i "Daruvarcu" smanjio kaznu zatvora s pet na četiri godine.

Komentiraj članak

Komentari