Jedrenje

KOLUMNA ZORANA ĐURATOVIĆA: Vjetrovi na Jadranu!

Kod su najučestalija dva vjetra bura i jugo.

Što je ustvari taj nevidljivi vjetar?

Uslijed nejednakosti tlaka u atmosferi, stvara se horizontalno gibanje koje nazivamo vjetar. On ima svoju brzinu i smjer. Brzinu mjerimo anemometrom,( metrima u sekundi, kilometrima ili miljama na sat, čvorovima ),a smjer određujemo vjetruljom. Meteorolozi ga najčešće određuju opisnim stanjem- u boforima( Beaufort).Vidljivi produkt vjetra na moru su valovi, a na kopnu ljuljanje granja, lepršanje zastava, šuštanje lišća i slično.

Smjer vjetra se određuje prema strani svijeta iz koje puše, pa se udomaćio naziv ruža vjetrova, koja je vjetrove poredala ovim slijedom :

Prilikom učenja naziva vjetrova u školi jedrenja da bi lakše zapamtili nazive i vrste vjetrova prema početnom slovu naziva svakog vjetra, i to je izgledalo ovako :

Sjever : Tramuntana ( T ) – težak
Sjeveroistok : Bura – Grego ( G ) – gorak
Istok : Levanat ( + ) – križ
Jugoistok : Šilok ( S ) – svakom
Jug : Oštro ( O ) – onom
Jugozapad:Lebić ( L ) – ludom
Zapad:Pulenat ( P ) – pomorskom
Sjeverozapad : Maestral ( M ) - mornaruKod su najučestalija dva vjetra Bura i Jugo.

Bura je prohladan vjetar koji puše sa kopna na more , pretežno sa sjeveroistoka. Spušta se s planinskih vrhova pa donosi suh i hladan zrak. Razlikujemo dva tipa bure : vedra-anticiklonalna ,nastaje pri uvjetima visokoh tlaka zraka.Povremeno puše i orkanskim udarima koji se nazivaju refuli ( izmjereni udari od 156 km/h-1986. godine u zračnoj luci Čilipi).Nerjetko s površine mora diže i raspršuje kapljice i pretvara ih u „morsku prašinu“. Za razliku od nje ciklonalna,tamna ili škura bura praćena je oblačnim,kišovitim ili snježnim vremenom i zna doprijeti čak do talijanske obale. Bura počinje puhati iznenada,češće u popodnevnim nego jutarnjim satima.Ako noću jača to je znak da će i dalje potrajati. .Uz obalu pravi niske i kratke valove, a na otvorenom moru zna stvoriti i veće  oštrije valove.

U nas je poznato da bura puše niz rijeku Dubrovačku prema ušću ili iz pravca Zatona prema Elafitskim otocima. Stari Dubrovački pomorci uvijek su govorili : Dok rijeka huči, Zaton muči ili obratno ( nikad ne puše istovremeno iz oba smjera).Jedriličari obično ne obožavaju buru jer je vrlo zahtjevna za plovidbu, stvara im velike probleme uz česte razlike u smjeru i jačini puhanja.

Predznaci bure:

-oblak (donji rub horizontalan i jasno omeđen)koji se formira iznad najviših vrhova planinskih lanaca.
-U toplijim mjesecima se stvaraju veliki olujni oblaci iz kojih sijeva, ali se ne čuje grmljavina, nakon čega zapuše lagani povjetarac s juga, a zatim sigurno slijedi dolazak bure.

Jugo je vlažan i topao vjetar, puše s mora na kopno,pretežno s jugoistoka. Obično donosi nisku naoblaku, često i kišu. Rijetko dostiže i olujnu snagu, pogotovo zimi kad zna potrajati 3-7 dana,gdje svoj maksimum postiže 4.dan. Razvije vrlo visoke i pravilne valove.Puše kontinuirano,za razliku od bure.Osim ciklonalnog imamo i anticiklonalno- suho jugo koje puše u toplijim mjesecima. Potraje do tri dana i jako je ugodno za jedrenje.

Predznaci juga:

-tišina, lagani vjetrovi iz svih smjerova
-pojava „mrtvog“ mora iz pravca jugoistoka
-zamagljenost horizonta
-porast temperature i vlage, nagli  pad tlaka zraka
-nadolazak plime
-pojava jače morske struje(kurenta) iz pravca jugoistoka

Ostali vjetrovi koji pušu na Jadranu su:

Tramontana ( Tramuntana) je sjeverni prohladni vjetar koji najčešće puše za vedrog vremena ,(uz visok tlak zraka) uslijed prolaska hladne fronte.Obično traje jedan dan i zatim okreće na buru. Često puše na području južnog jadrana.Na otvorenom moru zna biti jaka i stvoriti visoke oštre valove koji otežavaju plovidbu.Njena je pojava vjesnik proljepšanja vremena. 

Levanat  je istočni vjetar , ljeti topao, a zimi vrlo hladan.U zimskom periodu uz kišu zna donijeti susnježicu i snijeg.Puše na prelazu s bure na jugo ili obratno.Ljeti za stabilna vremena zapuše jutrom kroz kanale ,između otoka.
 
Oštro  je topao i vlažan vjetar sa juga,kratko traje i zna stvoriti velike valove i dostići olujnu jačinu.Zapuše na prijelazu između juga i lebića.Nepovoljan je za jedrenje.  

Lebić je jugozapadni (prijelazni vjetar) koji obično zapuše iza jakoga juga, nakon prolaska ciklone. Može biti izuzetno jak i onda ga zovemo Lebićada.  Na momente vrlo opasan za jedrenje, jer razvija visoke valove i zna postići olujne udare. Obično puše prije stabilizacije vremena. Označava prekid juga ili prijelaz na maestral.Ako se za vrijeme puhanja uz vedro nebo na zapadu pojavi nova naoblaka, on prestaje puhati,dolazi nova ciklona i ponovo će zapuhati vjetar s juga.Jedriličari i pomorci ga izbjegavaju i bježe u sigurne luke..
 
Pulenat je zapadni prolazni vjetar koji u nas vrlo rijetko puše.Donosi obilnu kišu i olujne udare vjetra, tako da nikako nije pogodan za plovidbu i jedrenje.

burin

maestral


Postoje i takozvani termički vjetrovi uzrokovani razlikama temperature zraka.U nas najčešće spominjemo Maestral koji puše danju s mora na kopno i Burin zapuše noću s kopna na more.
 
Kako se razvijaju termička cirkuliranja zraka?

Topli zrak je lakši od hladnog i isparava u gornje slojeve atmosfere,dok se hladniji zrak zadržava bliže zemljinoj površini.Kopno se brže zagrijava, ali brže i hladi dok je s morem obrnuta situacija.

U toplijim mjesecima kopno se kako dan „raste“ počinje zagrijavati i topli zrak isparava uvis. S mora ga popunjava hladniji zrak i tako nastaje Maestral koji prestaje puhati u smiraj dana.Noću iznad mora u vis isparava topli zrak ( svi smo barem jednom pošli na noćni „kupanjac“ i znamo da je more najtoplije noću) i nadopunjuje ga hladniji zrak s kopna koji nazivamo Burin,koji nastavlja puhati do zore,kad se kruženje nastavlja. Taj ciklus se ponavlja za vrijeme stabilne sinoptičke situacije( anticiklona ) i traje sve do dolaska ciklone.

Maestral je tipični ljetni vjetar koji osvježava.Puše iz smjera zapad-sjeverozapad ovisno od konfiguracije i položaja otoka. On je predznak lijepog ,vedrog vremena s ugodnim temperaturama.Idealan je za jedrenje, jer puše stabilno i umjereno. Obično počinje puhati oko 10 sati, svoj maksimum doseže oko 14 , a „gasi se“ oko 18 sati,iako nekad zna nastaviti i noću pa ga onda nazivamo Maestralun. Stvara ponekad i veće valove, ali oni nisu zapreka pomorcima , jedriličarima kao i kupačima da u njima uživaju. Izostanak maestrala je znak promjene vremena.

Burin - je termički vjetar koji počinje noću s kopna na more i prestaje u zoru. U nas obično puše iz pravca sjeveroistok-istok. Ponekad zna okrenuti na buru.
U ljetnim mjesecima se znaju stvoriti i ljetne nepogode uzrokovane prevelikim vrućinama koje nazivamo Neverini. Odlikuju se žestokim udarima vjetra, jakom kišom,sjevanjem i grmljavinom . Obično dolaze prouzrokovani visokim stupastim oblacima Kumulonimbus, koji uslijed svoje ogromne visine ( do 10 km) imaju velike razlike temperatura na vrhu i na dnu oblaka. U trenutku kad se snizi temperatura kopna nevera polako prestaje i vrijeme uz osvježenje ponovo postaje lijepo i stabilno.

Predznaci pogoršanja vremena:

-pad atmosferskog tlaka zraka
-pojava izrazito visoke plime
-izostanak maestrala ljeti ili ako naglo prestane puhati prije vremena
-blijedi mjesec ili prozirni vjenac oko njega
-sivi zid naoblake na zapadnom horizontu u predvečerje
-blijedožuta boja sunca prije zalaska
-stalni niski tlak za ružnog vremena znak je da će ono potrajati

Predznaci poboljšanja vremena:

-postupan rast tlaka zraka ( naročito iznad 1012 hPa)
-pojava vedrine na zapadu za vrijeme oblačnog neba
-općenito vjetar iza kiše donosi lijepo vrijeme
-crvenilo oblačnog neba nakon zalaska sunca

Predznaci za nastavak lijepog vremena:

-maestral danju a burin noću
-izrazita oseka uz vedrinu neba i tišinu
-ako se visoki tlak zraka ne mijenja ili ne raste
-dok puše bura nema promjene vremena

Toliko o zanimljivostima vezanim za vjetrove koji nas okružuju.
U sljedećem broju nastavljamo priču uz događaje i novosti s VOLVO OCEAN RACE-a uz još neke nove zanimljivosti koje nas očekuju. Svim čitateljima portala želim Sretnu Novu godinu , uz puno zdravlja, sreće i ponešto para da Vam srce bude veće.

Komentiraj članak

Komentari