Zdravlje

KOLUMNA DR. LJILJANE RAKIĆ: Madeži!

Riječ nevus ( lat. naevus ) označava madež. To je samo ona izraslina na koži koja sadrži nevusne stanice. Sve ostale slične izrasline svrstavamo u nevoidne. Dakle nevoidne izrasline ne sadrže nevusne stanice. U tome je razlika.

Nevusi ( madeži ) rijetko su prirođeni, obično se jave kasnije, najčešće u doba puberteta. Smatra se da ih svaka osoba ima oko tridesetak- međutim često vidimo i osobe s puno većim brojem nevusa, a s druge strane ima i onih s manjim brojem. U dubokoj starosti uglavnom išćezavaju.

Madeži su najčešće pigmentirani- od blijedo smeđe boje preko tamnije, do gotovo crne. Boja im ovisi do mjesta gdje su smješteni u koži. Ukoliko su smješteni dublje prema vezivnom sloju kože - nevusne stanice gube sposobnost stvaranja pigmenta i postaju slićne vezivnim stanicama, pa su takovi nevusi  blijeđe pigmentirani, a mogu biti i sasvim bez pigmenta, pa mogu podsjećati na fibrome ( to su dobročudne izrasline vezivnog tkiva ). Gornji opisani ( n. bez pigmenta ) nisu naevi anaemici ( naevi anaemici označavaju ravne i razgranate anomalije krvnih žila ).

Po izgledu madeži mogu biti manji i pravilnog oblika, mogu biti razliveni, ili imati tumorozni, papilomatozni oblik, mogu imati dlake, mogu biti većih promjera ili zahvatiti veće ili velike površine kože.

U svakom slućaju, obzirom da se iz madeža može razviti jako maligni tumor melanom, potrebito je iste kontrolirati i zaštiti se od sunčevog zračenja.

Komentiraj članak

Komentari