RIJEČ STRUČNJAKA

Koliko dugo treba čekati da bi se saznalo odgovara li nova krema za lice?

Izbijanje nepravilnosti se pripisuje dubinskom čišćenju kože, koje određeni serumi i kreme mogu pokrenuti.

Ubrzanje već započetih procesa

Serumi bogati vitaminom C, salicilnom kiselinom, mliječnom kiselinom ili retinolom mogu bakterije skrivene u dubljim slojevima kože ubrzano povući na njenu površinu i tako uzrokovati izbijanje prištića. Riječ je o tome da ti sastojci djeluju na način da ubrzaju razvoj procesa koji su u koži već započeli i koji bi se prije ili kasnije odvili do kraja, piše Zdravakrava.24sata.hr.

Obrati pažnju na sastojke

Ne možemo krivnju za svako izbijanje nepravilnosti na koži pripisati kozmetičkim preparatima.

Kako kaže dermatologinja dr. med. Debra Jaliman, "o sastojcima ovisi trebaš li prestati koristiti neki preparat ili ne. Proizvodi koji sadrže shea maslac, silikon i proizvodi na bazi ulja mogu začepiti pore i time pogoršati stanje kože".

Kako donijeti konačnu procjenu?

Ukoliko se u sastavu proizvoda ne nalaze ovi potencijalno štetni sastojci mogu se koristiti neko vrijeme.

Dr. med. Arielle Nagler preporučuje da "kada su u pitanju proizvodi obogaćeni salicilnom kiselinom, vitaminom C, mliječnom kiselinom i retinolom, treba pričekati šest do  osam tjedana. Ako se u tom periodu stanje kože ne popravi, vrijeme je da se odustane od tog proizvoda."

Obratite pažnju i na ostale reakcije kože. Ako se javi svrbež, crvenilo ili pečenje, odmah prestanite koristiti proizvod. To je pouzdan znak da formula te kreme ili seruma jednostavno ne odgovara vašoj koži.

Komentiraj članak

Komentari