Njemačka

Klice ipak uzrok EHEC-a, povlači se upozorenje za krastavce, rajčice i salatu

Upozorenje koje vrijedi u Njemačkoj o nekonzumiranju krastavaca, rajčice i zelene salate zbog smrtonosne epidemije dijareje "treba se povući danas", doznaje se u petak od nadležne službe.

"Upozorenje se danas treba povući. O tome će se objaviti priopćenje. No i dalje ostaje na snazi upozorenje o nekonzumiranju sirovih klica sjemenki", priopćila je ta služba.

"Velik broj analiza provedenih na rajčicama, krastavcima i zelenoj salati zapravo nije donio nikakav rezultat. No sve je više naznaka da postoji veza između bolesti i seoskog imanja" u Donjoj Saskoj koje proizvodi klice sjemenki, dodao je čelnik te službe koji nije htio otkriti identitet.

"Imamo sve više indicija (koje navode na zaključak) da bi mogle biti zaražene klice sjemenki na seoskom imanju u Donjoj Saskoj", rekla je u petak ministrica poljodjelstva Ilse Aigner za Hamburger Abendblatt.

I ministar poljodjelstva Donje Saske Gert Lindemann rekao je u razgovoru za najnovije izdanje tjednika Focus da postoji "niz indicija" protiv imanja Gaertnerhof iz Bienenbuettela koje je "kolut u lancu", po njegovim riječima.

Naime, najmanje 80 ljudi zaraženih enterohemoragičnom bakterijom E.coli (ECEH) u Njemačkoj jelo je klice sjemenki s te farme, rekao je Lindemann, a prenio Focus.

Klice su mogle biti zaražene prije nego su dopremljene na to imanje, ili su se "zbog nedovoljne higijene" inficirale na samom imanju, rekao je Lindemann.

Komentiraj članak

Komentari