LJETNI PROGRAM KINA SLAVICA

Kino 'kavana' i 'Manijakalni klasici'

Kinematografi Dubrovnik i Tišina molim! pozivaju vas na filmsko druženje u Kino kavani Slavici. Naime, 23. i 24. lipnja prikazat će se četiri filma, poslužena sa platama hrane i pićem u suradnji s ekipom Euro Slavice.

Pod otvorenim nebom posjetitelji će imati prilike vidjeti pomalo zaboravljene klasike svjetske kinematografije. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Prvu večer na repertoaru je najveći japanski redatelj Akira Kurosawa i njegov samurajski film Yojimbo. Iako svi znaju za Sergia Leonea i njegov film Dobar, loš, zao, manje je poznato da je zbog plagiranja Yojimba u svom filmu, Leone morao sudskom odlukom platiti odštetu Kurosawi. Film je bio nominiran za Oscara. 

Drugi film te večeri je Nostalghia kultnog ruskog redatelja Andreia Tarkovskog. Film koji se ne može svrstati u samo jedan žanr, uostalom kao i većina njegovih filmova, briljirao je u Cannesu, ali ga nije osvojio zbog pritisaka SSSRa. Naime ovo je prvi film Tarkovskog nakon što je, zbog cenzure koju su mu nametali, odlučio otići iz SSSRa. 

Drugu večer otvara jedan nijemi film. Riječ je o Metropolisu Fritza Langa iz 1927.godine, pionirskom klasiku na području znanstve fantastike. Ovaj film je stvorio jedan novi žanr, a uvršten je i na Unescov popis djela u kulturi univerzalne vrijednosti. Koliko je kvalitetan, govori i podatak da se primjeri iz ovoga filma studentima pokazuju na različitim fakultetima, od arhitekture i filozofije do tehnoloških i prirodoslovnih fakulteta.

Točno u ponoć počinje poslastica za sve filmoljupce, kultna akcija Johna Carpentera Napad na policijsku postaju, film izvrsne atomsfere i jednostavno genijalne muzike. Ostavljen je za kraj, kako i priliči, da ovo druženje završi popraćeno pucnjavom i eksplozijama, uz pokoje piće, dobru hranu i odlično društvo.

Kavana počinje s radom od 20.00 sati, a filmovi kreću u 21.00. Vidimo se!

Komentiraj članak

Komentari