Svijet

Kineski telekomunikacijski div Huawei tužio SAD zbog zabrane proizvoda

Kineski telekomunikacijski div Huawei objavio je da je tužio američku vladu zbog zakona o zabrani korištenja Huaweijevih proizvoda i opreme u državnim službama zbog sigurnosnih razloga.

Privremeni direktor Guo Ping rekao je u Shenzhenu da je zakon, koji je potpisao predsjednik Donald Trump, "ne samo nezakonit, nego i zabranjuje Huaweiju poštenu konkurenciju, a to šteti američkim kupcima". Tužba je podnesena na okružnom sudu u Planu, u saveznoj državi Texas, piše HRT.

- SAD ponovno ne može pronaći dokaze kojima bi podržao zabranu Huaweijevih proizvoda. Prisiljeni smo poduzeti pravne mjere kao zakonit i zadnji pokušaj, rekao je Guo. 

Tenzije oko Huaweija zaoštrile su kinesko-američke odnose posljednjih mjeseci, u vrijeme kad dvije zemlje vode pregovore o novom trgovinskom sporazumu kojim bi se spriječio dugotrajan trgovinski rat.

Jedan kanadski sud trenutačno razmatra zahtjev SAD-a za izručenje glavne financijske direktorice Huaweija, Meng Wanzhou, koja je kći osnivača Rena Zhengfeija.

Sjedinjene Države optužuju nju, Huawei i njihovu američku podružnicu Skycom da su počinili financijske prevare i urotili se radi pranja novca. Optužbe su vjerojatno povezane s mogućim povredama američkih sankcija Iranu.

U siječnju SAD je u zasebnom slučaju optužio Huawei za prijevaru prijenosa novca, opstruiranje pravde te urota radi krađe trgovinskih tajni T-Mobilea.
Amerika također odbacuje kinesku tehnološku ekspanziju na način da traži da druge zemlje zabrane Huaweijevu 5G infrastrukturu, za koju Washington kaže da predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Komentiraj članak

Komentari