ANTI LGBT

KAŽU DA JE PREVENCIJA Smrtna kazna kamenovanjem za gay osobe

Azijska država Brunej donijela je novi anti-LGBT zakon prema kojem se homoseksualnost, preljub i silovanje kažnjavaju smrću kamenovanjem, javlja CBS News.

U pismu koje su brunejske vlasti poslale Ujedinjenim narodima tvrdi se kako je došlo do krivog shvaćanja ovog zakona u međunarodnoj zajednici.
 
Dato Erywan Pehin Yusof, ministar vanjskih poslova, koji potpisuje pismo, zatražio je od međunarodne zajednice da razmotri ljudska prava u „nacionalnom kontekstu” i s obzirom na kulturne i religijske vrijednosti ove male azijske zemlje koja je smještena na sjeveru otoka Borneo.
 
U pismu se navodi kako ovaj novi zakon, koji se odnosi i na strance i na djecu, u prvom redu za cilj ima prevenciju LGBT ponašanja, a ne kažnjavanje.
 
„Tvrdimo kako se šerijatski kazneni zakonski sistem više fokusira na prevenciju negoli na kažnjavanje. Cilj mu je edukacija, odvraćanje, rehabilitacija i briga, a ne kazna”, stoji u pismu.
 
No kažnjavanje homoseksualnosti nije novost za monarhiju Brunej na čijem je čelu sultan Hassanal Bolkiah, koji ima većinu izvršne i zakonodavne vlasti. Prije novog zakona, homoseksualnost se kažnjavala zatvorom do deset godina.
 
No sada, ljudi koji se proglase krivim zbog toga što su prakticirali istospolne seksualne odnose mogu biti kamenovani na smrt ili bičevani u nekim slučajevima. Kazna smrću kamenovanjem u novom zakonu predviđena je i za preljubništvo, dok će se krađa kažnjavati odsijecanjem ruke.
 
Pismo UN-u posebno naglašava važnost muslimanskih vrijednosti, tako da se zakon neće primjenjivati na osobe koje nisu muslimanske vjeroispovijesti, osim u slučaju da nemusliman izvrši kazneno djelo nad muslimanom.
 
U pismu se navodi i da se optužbe moraju čvrsto dokazati, odnosno da je potrebno svjedočenje dva do četiri muškarca koja imaju visoke moralne standarde.
 
UN je početkom ovog mjeseca osudio ovaj zakon rekavši da Brunej krši ljudska prava uvođenjem smrtne kazne kamenovanjem.
 
Poznate osobe poput Georgea Clooneya, Eltona Johna i Ellen DeGeneres izrazili su javno negodovanje te pozvali na bojkot devet hotela u SAD-u i Europi koji imaju veze sa sultanom Bolkiahom.
 
A SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska zatražile su od Brunej da povuče zakon.

Komentiraj članak

Komentari