KAOS U VARAŽDINSKOJ BOLNICI: ‘Ginekolog me napao! Imam hematome i ogrebotine'

Žena tvrdi da ju je liječnik fizički napao i te tvrdnje potkrepljuje liječničkim nalazima, ali i ozljedama koje ima po tijelu, piše Net.hr

Velika drama dogodila se u ponedjeljak u Općoj bolnici u Varaždinu kada je Izidora Feješ došla kao pratnja prijateljici koja treba roditi. Žena tvrdi da ju je liječnik fizički napao i te tvrdnje potkrepljuje liječničkim nalazima, ali i ozljedama koje ima po tijelu. U bolnici pak kažu da je dr. Hrvoje Brijačak napravio sve po pravilima struke.

“Počeo me gurati prema izlazu. Rekla sam mu da me ne dira, a onda me čvrsto primio za ruke, zario prste iz sve snage u nadlaktice i gurao prema stepenicama. Počeo me tresti objema rukama. Uplašila sam se, otrgnula se i udarila ga u ramena da se udalji od mene. Ostao je ‘paf’. I onda me optužio da sam ja njega napala”, prepričala je Feješ kraj incidenta s liječnikom za Varaždinski.hr.

‘Imam hematome, bilo je ponižavajuće’

Žena je novinarima pokazala posljedice ovog sukoba koje su vidljive po njezinom tijelu. Na podlakticama su vidljivi natisci i ogrebotine, a Feješ pokazuje i liječnički nalaz u kojem piše: “Više kontuzijskih biljega i hematoma u području dist. humerusa lijevo te lijevog lakta. Ogrebotine desne šake. Nema kl. znakova prijeloma. Edem uz lakatni zglob…”. Napadnuta žena prepričava da se sve događalo u najboljem redu dok njezina prijateljica nije zatražila sredstvo protiv bolova.

“Otvorila sam vrata rađaonice i u hodniku vidjela doktora. Nakon što sam mu postavila pitanje, osorno i otresito me počeo ispitivati: ‘Tko ste vi, što ste vi njoj, zašto mi se niste javili?’. Rekla sam mu da sam u pratnji kao prijateljica. Počeo mi je tada spočitavati da zašto je ne smirujem, da ona treba roditi prirodnim putem, bez sredstva protiv bolova. Rekao mi je i da ako to ne znam, da nisam za to da budem pratnja. Bilo je to prilično ponižavajuće, kao da sam nešto skrivila”, navodi žena za Varaždinski.hr.

Govorio joj da je psihički nestabilna i da nije educirana

Izidora Feješ govori da za to vrijeme nije liječniku ništa zapovijedala nego je samo prenosila ono što je prijateljica moli. S obzirom na to da se ponašao tako kako se ponašao, žena govori da ga je zamolila da bude smireniji i pitala u čemu je problem. Odgovorio joj je da “nije on živčan” i da “radi svoj posao” te dodao da ženi “tu nije mjesto”. Niti nakon toga napeta atmosfera nije prestajala. Feješ priča da kada je prijateljici pukao vodenjak, pitala ju je što misli o tome da se premjesti na stolac za rađanje.

Prijateljica je odgovorila potvrdno, a sestre su rekle da može, no nisu bile sigurne ima li dovoljno vremena. Kada je liječnika pitala o stolcu, rekao joj je da ne može. Tada mu je Feješ odgovorila da je jedna od sestara rekla da bi prijateljica mogla roditi na stolcu i tada je, prema njezinim riječima, postao izuzetno neugodan. Situacija je postala neugodna pa je izašla van. Kada se vratila liječnik ju je otpužio da je psihički nestabilna.

“Počeo mi je spočitavati da nisam educirana. Naravno da nisam, došla sam kao pratnja, a ne doula. Kad sam se vratila i ušla u rađaonicu i rukovala se s primaljom, koja mi se ljubazno predstavila, nije mi dopustio da budem tamo uz prijateljicu. Rekao mi je: ‘Ne možete tu ostati, needucirani ste i psihički ste nestabilni’. Inzistirao je da moram otići, ali nisam htjela, jer je sam rekao da se vratim za pola sata. Tada me uhvatio za ramena i počeo gurati van. Na hodniku je vikao: ‘Hajde van!’ Sestre su me zbunjeno gledale i slijegale ramenima. Tada smo već oboje digli glas”, prepričala je još uvijek šokirana žena.

U međuvremenu je saznala da je liječnik zvao rodiljinog partnera i rekao mu da dođe. Feješ tvrdi da partner otpočetka nije htio sudjelovati u porodu.

U bolnicu stigla i policija

“Policajac nije bio posebno zainteresiran, rekao je da imaju ozbiljnije stvari kojima se moraju baviti, ali je korektno odradio posao. Rekao je da od toga neće biti ništa, da doktor ima svjedoke, a ja ne. Rekla sam da odustajem od prijave ako mi se ispriča pred policajcima i osobljem pred kojim me vrijeđao, što se nije dogodilo. Na kraju sam dobila obavijest o počinjenom prekršaju”, ispričala je Feješ Varaždinskom.hr. Navedenu informaciju novinarima je potvrdila varaždinska policija.

“U ponedjeljak, 9. rujna, oko 10 sati u Ulici Ivana Meštrovića u Varaždinu u prostorijama jedne zdravstvene javne ustanove došlo je do narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak način vikom, galamom i fizičkim obračunom žene starosti 36 godina i muškarca starosti 49 godina. Žena je zadobila ozljede u vidu ogrebotina na ruci te je zatražila medicinsku pomoć. Ozljede joj za sada nisu okvalificirane. Protiv oboje policijski su službenici podnijeli optužni prijedlog”, stoji u odgovoru PU varaždinske.

Liječnika je prijavila ravnateljstvu

Feješ prepričava da joj je jedan detalj bio posebno uznemirujuć. Kaže da kada je pokazala masnice koje je dobila, doktor je rekao da je to normalno “jer da on zna tako primiti svoju ženu i djecu i da oni isto imaju masnice po rukama”. Nakon cijelog incidenta Feješ je podnijela pritužbu i ravnateljstvu varaždinske Opće bolnice te im opisala situaciju. Novinari portala Varaždinski.hr pokušali su doći do dr. Brijačka, ali to nije bio nimalo lak zadatak. Prvo se nije javio na desetke poziva, a u utorak i srijedu imao je slobodne dane.

Ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić kazao je da nema broj kolege, ali da ga novinari mogu kontaktirati u četvrtak kada dođe na posao. Međutim, u četvrtak su stvari bile drukčije – dr. Kudelić kaže da samo ravnatelj smije davati javne izjave. Zbog toga su novinari dobili službeno očitovanje Opće bolnice Varaždin o tome što se dogodilo tog dramatičnog prijepodneva.

“Svi postupci, mjere i aktivnosti, a vezano uz događaj za koji ste postavili pitanje, provedeni su u interesu pružanja najbolje zdravstvene usluge rodilji. Naime, za vrijeme poroda, na koji je rodilja došla s pratnjom, liječnik porodničar je utvrdio da je osoba u pratnji vidno uplašena i nervozna te da njezina prisutnost ne samo da nije na korist rodilji već je i štetila. Isto je potvrdila i sama rodilja. Zbog toga je pratnja bila zamoljena u interesu rodilje da napusti rađaonicu”, stoji u odgovoru bolnice.

Bolnica kaže da su ženu udaljili da se zaštiti rodilja

U nastavku odgovora piše da je “pratnja na to inicijalno pristala, ali da se na samom izlasku predomislila i odbila napustiti rađaonicu”. Kažu da je pratnja udaljena iz rađaonice kako bi se zaštitila rodilja. No, niti jednom riječju u odgovoru ne piše na koji je način Feješ udaljena. U odgovoru varaždinske Opće bolnice ističu da su “svi postupci poduzimani prije svega u interesu pružanja sigurne zdravstvene usluge rodilji i njezinom tada još nerođenom djetetu”.

“A i sama rodilja je potvrdila potrebu udaljavanja vidno uplašene i nervozne pratnje iz rađaonice. Smatramo da je suradnja svih dionika u pružanju zdravstvene usluge pacijentima od iznimne važnosti za uspješno i sigurno liječenje odnosno u ovom slučaju za stručan porod. Odbijanje postupanja bilo kojeg dionika suprotno pravilima dobre liječničke prakse je neprihvatljivo, a u ovom slučaju upravo se radilo o tome. Postupanje liječnika porodničara u konkretnom slučaju u potpunosti je bilo usmjereno na dobrobit rodilje i njezinog tada još nerođenog djeteta”, zaključak je odgovora Opće bolnice Varaždin koji je poslao ravnatelj dr. Nenad Kudelić.

Komentiraj članak

Komentari