KAOS MEĐU INFLUENCERIMA Zbog posljednje odluke Youtubea u totalnoj su panici

YouTube je u četvrtak pokušao ažurirati svoj program verifikacije identiteta. Rezultat nije bio baš uspješan te nije bilo jasno kako video platforma zapravo upravlja identitetima svojih korisnika i marki. Umjesto toga, došlo je do totalnog kaosa među YouTuberima koji su do četvrtka imali plavu kvačicu. Mnogi od njih na Twitteru su napali YouTube jer su iznenada ostali bez nje, javlja BuzzFeed.

YouTube je na svom blogu objavio da planira smanjiti nedoumice oko toga što znači imati potvrđeni identitet. Predstavili su novi simbol koji bi trebao pomoći u razlikovanju službenog kanala nekog YouTubera, poznate osobe i brenda od ostalih. Umjesto plave kvačice, to bi odsad trebao biti sivi okvir. Prije ovotjedne promjene, YouTubeov sistem omogućavao je svakom s više od 100.000 pratitelja da verificira svoj kanal. Nakon četvrtka YouTube će verificirati samo kanale koji imaju "jasan dokaz o autentičnosti".

Verifikacija kanala je YouTuberima jako važna, a nakon ovotjednih promjena više se neće sami moći prijavljivati za nju, već će ovisiti o volji platforme. Zbrku oko toga što će promjene donijeti izazvao je mail o verifikaciji koji su YouTuberi dobili.

"Pišemo vam kako bismo vas obavijestili da ažuriramo kriterije za provjeru kanala na YouTubeu. Nažalost, s ovim izmjenama vaš kanal više ne ispunjava kriterije za verifikaciju", pisalo je u e-mailu. 

 
YouTuberi koji nemaju prevelik broj pratitelja uspaničarili su se da su im kanali u opasnosti. YouTube je nakon toga objavio novo priopćenje, u kojem je objasnio da nitko još nije izgubio potvrdu autentičnosti, već da je to rana obavijest te da se mogu žaliti. YouTubeovo naknadno objašnjenje oko toga što se događa nije smirilo bijes njegovih korisnika. "Žao mi je svih kreatora sadržaja na YouTubeu koji danas ostaju bez potvrde. Odluka je besmislena i još je jedna promjena koju nitko nije tražio", napisao je make-up artist i influencer James Charles. "Znajte da i dalje jednako vrijedite kao kreator sadržaja i nadam se da vas ostanak bez glupe kvačice neće obeshrabriti. Ako korisnik ostane bez kvačice zbog ovih promjena, YouTube je najavio da se može žaliti", dodao je."Boli me briga o značenju kvačice, ali uspjela sam steći puno novih prijatelja jer smo dobivali notifikacije kad bi neki verificirani kanal komentirao naše objave", napisala je youtuberica Sierra Schultzzie koja je ostala bez kvačice. "Čak ako mi je i vrate (žalila sam se), ova odluka je loša jer je brojni kanali neće dobiti nazad", dodala je. YouTuberi su tradicionalno jako osjetljivi na svaku promjenu na platformi, a zbog nejasnoća oko toga kako njeni algoritmi funkcioniraju, žive u konstantnom strahu da će izgubiti svoj položaj i pratitelje na njoj.

Komentiraj članak

Komentari