RJEŠENJA NEMA

KAO U HORORU Agresivne ptice napale biciklista, iskljucale ga i usmrtile

Svakog rujna i listopada Australija bilježi povećan broj napada svraka na ljude. Tada dobivaju mlade pa su iznimno agresivne i teritorijalne, slično ako vrane u hrvatskim velikim gradovima. Australske svrake autohtona su vrsta, no imaju sličnosti sa svojim europskim rođacima, osobito kada je riječ o borbenosti kada je u pitanju obrana ptića.

U nedjelju su napadi svraka uzeli svoju prvu ljudsku žrtvu. Ništa ne sluteći, 76-godišnjak je vozio bicikl u Nicholson Parku u Wollongongu južno od Sydneya kada mu se put ukrstio s onim australske svrake. Prema policijskom izvješću, čovjek je skrenuo s ceste kako bi ju izbjegao, no ona je svejedno krenula u napad, piše 100posto.

Ptice ubojice

Nesretnog čovjeka svraka je oblijetala i kljucala po glavi sve dok nije izgubio kontrolu nad biciklom i udario u stup ograde, a potom se strovalio na pod i pretrpio ozbiljne ozljede glave. Hitno je prebačen helikopterom u bolnicu u Sydneyu, no ozljede su bile toliko teške da mu nije bilo spasa. Istu večer umro je u bolnici St. George.

Svrake su posebno nasrtljive u vrijeme kada je u Australiji proljeće jer tada brinu o ptićima. Ove je godine nakon blage zime proljeće u Australiju stiglo ranije.

Oni koji posjete Australiju mogu uočiti da ljudi sa sobom nose velike štapove ili da su biciklisti opremljeni kacigama sa šiljcima. Iako su dugačke samo 30 centimetara, svrake predstavljaju opasnost jer napadaju nenadano, a kljunovi su im iznimno oštri.

Umalo oslijepile dojenče

Lani su tako svrake umalo oslijepile dojenče u Perthu kada su ga napale dok je sjedilo u svojim kolicima. Ove je godine do sad zabilježeno oko 1.570 napada diljem zemlje u kojima je bilo 189 ozljeda, javio je website za praćenje napada svraka. Brojka će još zasigurno rasti jer je lani bilo preko 3.000 ovakvih napada. Najviše napada ove je godine zabilježeno na australskoj istočnoj obali, u Queenslandu, Novom Južnom Walesu i Victoriji.

Komentiraj članak

Komentari