SVJETSKI FORENZIČARI ANALIZIRAJU

KAO PREDATOR Forenzičari: 'Selenu je ubio poremećeni samac koji bi mogao ponovno napasti!'

Ubojstvo Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo, čije je tijelo prošle subote pronađeno plitko zakopano na Marjanu, zločin je koji je zgrozio Splićane, a omiljeno mjesto građana za rekreaciju, park-šumu Marjan, pretvorio u sablasno prazno brdo prepuno policijskih ophodnji.

Građani su danima u strahu prvenstveno iz razloga što je ubojica još uvijek na slobodi, unatoč opsežnoj policijskoj istrazi u koju su uključeni kriminalisti i vještaci iz Splita i Zagreba.

Slobodna Dalmacija angažirala je stoga tim od sedam svjetski priznatih stručnjaka koji su po dosad poznatim detaljima ubojstva rekonstruirali profil ubojice i definirali smjer kojim bi se trebala kretati daljnja istraga. Stručnjaci su, između ostalog, sastavili i mogući psihoprofil počinitelja pa upozoravaju: riječ je o poremećenom samcu koji bi mogao ponovno napasti, možda i za mjesec-dva!


Prof. dr. Marco Strano, vodeći talijanski forenzički stručnjak, sastavio je prema dostupnim informacijama mogući profil počinitelja, a koji dosta odgovara profilu kakav su već opisali domaći stručnjaci.

- Riječ je o prosječno obrazovanoj osobi, možda i s visokoškolskim obrazovanjem, u dobi od 30-40 godina koja živi sama ili s roditeljima. Ako je silovao žrtvu, moguće je da je ranije uhićivan zbog seksualnih deviacija. Takve osobe obično vole pornografiju i moguće je da uzimaju kokain. Uglavnom se ponaša kao lovac odnosno predator, vrlo pažljivo bira mjesto na kojem će napasti žrtvu, te na isti način, sukladno fantazijama i željama, bira žrtvu – rekao je dr. Strano. Napomenuo je da je moguće riječ o osobi koja je imala prethodno loše odnose sa ženama, a možda i erekcijske probleme.

Stručnjaci na čelu s Draganom Primorcem, profesorom forenzičkih znanosti u Hrvatskoj i SAD-u te bivšim ministrom, upozorili su kako je očevid policije na mjestu događaja ključan za otkrivanje počinitelja, naročito zbog tragova koje ubojice ostave iza sebe.

Biološki i drugi tragovi pronađeni na žrtvi, ali i u blizi mjesta događaja ključni su, naročito ako se sa njih mogu izdvojiti papilarne linije, odnosno, otisak prsta počinitelja ili DNK ubojice.

No, DNK koji je navodno pronađen može policiji biti od značajnije koristi samo ako se već nalazi u bazi DNA uzoraka, kako domaćoj tako i onoj Interpolovoj. Dr.Primorac ističe da je dovoljno sasvim nekoliko stanica kako bi se DNK mogao precizno izolirati, a s obzirom na način na koji je Selene ubijena, ubojica teško da je izbjegao ostavljanje dovoljno tragova.

Iako u javnost dospijeva veoma malo detalja iz istrage, poznato je da je djevojka ubijena tako što joj je snažnim potezom, najvjerojatnije noža, prerezan vrat. Ruke su joj bile vezane samoljepljivom trakom, a činjenica da su joj gaćice bile spuštene do ispod bedara ukazuje na mogućnost da je zločin bio seksualne prirode donosi Jutarnji.hr.


Komentiraj članak

Komentari