POVIJESNE ČINJENICE

KANARINKE Žene kojima je koža od otrova požutjela

U Velikoj Britaniji žene su preuzele muške poslove i radile u tvornicama streljiva.

S gotovo 20 milijuna poginulih i više od 20 milijuna ranjenih, Prvi svjetski rat bio je najrazorniji sukob koji je ljudska povijest ikad do tad vidjela. Bio je to prvi "totalni rat" i uključivao je sve države, sve slojeve društva, muškarce, žene i djecu.

Rat je u Velikoj Britaniji donio velike promjene u život svakog građanina, a promijenila se i uloga žena koje su počele preuzimati dio tradicionalno muških poslova. Počele su raditi kao policajke, mehaničari, kondukterke u vlakovima pa i radnice u tvornicama streljiva. 

Žene koje su bile angažirane da rade u tvornicama streljiva tijekom Prvog svjetskog rata bile su poznate kao 'kanarinke' jer su kemikalije koje su se koristile u izradi streljiva, utjecale na boju njihove kože koja bi postajala žuta.'Kanarinke' su TNT-om punile čahure, a eksplozivnu mješavinu stavljale su ručno pa je kemikalija ulazila u kožu i preko kože u krvotok i jetru.  

Zamijenile muškarce

Do kraja rata, britanska industrija je proizvela 4.800.000 pušaka, 250 tisuća strojnica, 52 tisuće zrakoplova, 2.800 tenkova, 25 tisuća topničkih komada i više od 170 milijuna komada topničke municije.

'Kanarinke' su proizvele otprilike 80 posto oružja i streljiva koje je koristila britanska vojska. Do sredine 1915. godine oko 750 tisuća ljudi je ubijeno, a mnogi su muškarci u vojnim postrojenjima bili pozvani u vojsku, otvarajući radna mjesta ženama.

Prvi Zakon o municiji iz srpnja 1915. godine omogućio je ženama da rade u zanimanjima iz kojih su bile isključene prije rata. Letcima i reklamama poticalo se žene da se pridruže radnoj snazi. Slogani poput 'National Service' ili 'Women's Land Army' bili su moćno propagandno sredstvo i do 1916. više od 370 tisuća žena zaposleno je u metaloprerađivačkoj industriji. Procjenjuje se da je oko 12 tisuća njih bilo zaposleno u izradu i punjenje čahura.

Podcijenjeni rad

Žene je plaćalo Ministarstvo obrane, ali su za iste poslove, u prosjeku dobivale upola manje plaće od muškaraca. Radili su smjene po dvanaest sati u opasnim uvjetima, s dvije pauze od trideset do četrdeset minuta. Unatoč naporima da im poboljšaju radne uvjete, mnogi poslodavci nisu slijedili preporuke ministarstva.

Trovanje TNT-om bila je glavna opasnost ženama radnicima i uzrokovalo je više od 300 smrtnih slučajeva. Žene izložene kemikalijama kao što su TNT nisu bile zaštićene i zbog toga su često obolijevale od zatajenje jetre, anemije i povećane slezene.

Daily Mail piše da su žutu boju kože dobivala i njihova djeca koju bi žene rađale dok su bile zaposlene na tim poslovima. Stoga su i te bebe zvali "kanarinske bebe". 

Drugi ozbiljan rizik u takvim tvornicama bile su eksplozije, zbog kojih je također poginulo mnogo radnika, pa su inspekcije imale pune ruke posla da bi kontrolirale pušače koji su u tvornicu unosili šibice za paljenje cigareta, piše The Wintage News, prenosi Express.

Komentiraj članak

Komentari