MENTALNI KOMUNISTI

Kalinić u 'Otvorenom': Radi se o klasičnom progonu političkog protivnika kojega ne možeš pobjediti na izborima!

Ovdje se radi samo o tome da se sjedne na 7 milijardi kuna zagrebačkog proračuna. U Zagrebu više članova ima Bandićeva udruga nego SDP, tvrdi Bandićev suradnik.

U emisiji Otvoreno HRT-a na temu progona Milana Bandića gostovali su njegov odvjetnik Marijan Hanžeković, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, pravnik i političar Josip Kregar i novinar Novog lista Ladislav Tomičić.

Hanžeković je rekao da Bandić prema njegovom mišljenju neće donijeti nikakvu odluku o eventualnoj zamjeni dok ne bude drugostupanjske odluke. 

"Mislim da se ovdje situacija dramatizira, čak i previše. Zakon ima velik odredbi koji predviđa velik broj situacija, pa i ovu situaciju. Sandra Švaljek obavlja tu dužnost dok je on u zatvoru. Ovdje je odluka u rukama gospodina Bandića. Dok ne izmijeni odluku, na snazi je njegova ranija odluka", rekao je Kregar.

Hanžeković tvrdi da je odluka donesena još u ponedjeljak, a oni su je saznali tek jučer.

"Odluka je tada donesena, tada je nismo dobili, nažalost kao i što druge odluke nismo dobili u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. Vrlo često sam saznao od novinara nešto što sam kasnije dobio u spisu i to nije dobro... Ne mogu detaljno o samom predmetu govoriti jer bi to zadiralo u neke stvari koje u ovom trenutku nisam ovlašten iznositi. Ono što mogu reći je da se gospodin Bandić pridržavao svih mjera, niti je krivotvorio niti poticao na počinjenje kaznenih djela niti je počinjeno kazneno djelo", tvrdi Bandićev odvjetnik.  

Dodaje da je veći apsurd da je USKOK sam donio rješenje o proširenju istrage, a nekada je to radio sudac. "To rješenje u utorak nam nije dato i nije nam dat nijedan dokaz na temelju kojeg je doneseno to rješenje... Time je Bandiću povrijeđena mogućnost pravičnog suđenja". 

Tomičić smatra da ovaj slučaj bitno odudara od slučaja Sanadera i Lovrić Merzel. "Sanadera su puno duže držali u pritvoru. Nakon puštanja novinari su mu svaki dan kampirali pred kućom. Kad me pitate o ljudskim pravima, meni se čini da je tamo bilo povrede ljudskih prava, a ovdje ne vidim nikakvu povredu ljudskih prava. Možemo razgovarati je li pravosuđe postupilo ispravno, radi li USKOK svoj posao, ali mi smo se odmah fokusirali na temu političkog", tvrdi novinar.

Dodaje da je politika u Bandićevom slučaju bila prisutna više kada se istrage nisu vodile protiv njega.

Kalinić tvrdi da je činjenica da je riječ o političkom obračunu.

"Klasičan primjer političkog obračuna. U onom trenutku kad je izašao iz SDP-a, kada je izgubio taj kišobran, onda je postao lovina koja je počela smetati. Dvije odluke unutar 24 sata - radi se o klasičnom političkom obračunu. Prema mojim informacijama, postojali su ljudi iz vrha vlasti koji su namjerno tražili da se ide prema njemu", kazao je Kalinić.

Hanžeković je u emisiji rekao i da je riječ o eklatantnom kršenju ljudskih prava zbog nedobivanja svih dokaza i da ovo što se Bandiću stavlja na teret ne zavrjeđuje niti ozbiljan informativni razgovor, a kamoli uhićenje.

Kalinić je ustvrdio da se ovdje radi samo o tome da se sjedne na 7 milijardi kuna zagrebačkog proračuna, a da u Zagrebu više članova ima Bandićeva udruga nego SDP.

Komentiraj članak

Komentari