Šporka politika

Kalinić o Bandiću: Ovo je čisti politički progon, vratili smo se u '90-e

Bandićev bliski suradnik komentira apsurdnu odluku po kojoj Bandić odmah ide nazad u zatvor, dok mu se istovremeno omogućuje povratak na dužnost.

Pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i bliski prijatelj Milana Bandića Pavle Kalinić komentirao je za direktno.hr odluku suda o vraćanju Milana Bandića u zatvor. Istovremeno, Izvanraspravno vijeće omogućilo je Bandiću obavljanje dužnosti gradonačelnika. 

''Ovo je samo čisti dokaz da se radi o političkom progonu. Sada je tek PNUSKOK donio odluku u ovoj situaciji da se Bandić zatvori, to vam sve govori. Mi nismo izašli iz doba '90-ih, i sada oni koji su na vlasti, kada odu neka objasne zašto su to tako napravili'', komentirao je Kalinić apsurdnu situaciju.

Podsjetimo, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec prihvatio je žalbu USKOK-a i odredio Milanu Bandiću istražni zatvor. Također je odlučeno da mu se oduzme jamčevina od 15 milijuna kuna i uplati u korist državnog proračuna. Bandićevi odvjetnici po izlasku iz sudnice ovu odluku nisu htjeli komentirati.

Ovakav razvoj događaja zanimljiv je utoliko što je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer prihvatilo žalbu obrane i omogućilo Bandiću povratak na dužnost gradonačelnika. O pravosudnom cirkusu više pročitajte OVDJE

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage prihvatio prijedlog i Bandiću odredio istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo.

Što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti, tužiteljica je kazala da ona više nije relevantna. "Istražni zatvor ponovno mu je određen, a ukinute su i mjere koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru", kazala je Krizman. 

Sat i pol od početka ročišta na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec odlučio o zahtjevu tužiteljstva sa suda su najprije izašli Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, ali bez svoj klijenta. Novinarima nisu željeli davati izjave, a pitanje vraća li se Bandić u Remetinec Hanžeković je tek klimnuo glavom.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi "U ime obitelji" kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi Agram.

Zahtjev za povratkom u Remetinec Uskok je u utorak prijepodne potkrijepio sumnjama da je Bandić, od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka ispitanog u Uskoku "u dva navrata zatražio da promijeni iskaz" kao i da "potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti". Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina.

Stoga su zatražili da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor i naplati jamstvo od 15 milijuna kuna, jer je "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo".

Komentiraj članak

Komentari