SADISTICA

KAKVA NEČOVJEČNOST 'Azra dva noža’ osuđena na 14 godina zatvora

Jedna od najvećih mučiteljica i zlostavljačica zarobljenika u zaraćenoj BiH, Azra Bašić, zbog počinjenja teških ratnih zločina osuđena je na 14 godina zatvora.

Optužnica po kojoj je donesena nepravomoćna presuda tereti Azru Bašić za zločine tijekom oružanog sukoba između vojske bosanskih Srba i HVO koje je počinila najprije kao pripadnica 305. brigade HV-a, a poslije kao pripadnica 103. brigade HVO-a, piše dnevno.hr.

Azrina priča je konfuzna, nevjerojatna i ne sasvim jasna, baš poput samog rata koji se vodio u BiH, u kojem su se često razmjenjivale zaraćene strane.

Ona je odrasla u Rijeci no podrijetlom je iz muslimanskog sela Kotorsko (BiH), a u predratno doba prezivala se Alešević. Kada je počeo rat u Bosni, Azra je napustila Rijeku i započela svoj put za kojim je ostajao krvavi trag…

Azre nema niti na jednom popisu brigada i vojnih jedinica pa se u službenim, sudskim papirima navodi da je bila pripadnicom HV-a i HVO-a. Ratne zločine počinila je u hrvatskoj uniformi, ali u sklopu paravojne formacije za koju nije dokazano da je postojala.

Meta su joj bili Srbi, a motiv osveta zbog napada na Bošnjake. Zato se preživjeli logoraši iz Dervente jasno sjećaju žene sa psom i dva noža s kojim je odlazila u krvave pohode.

'Otkidala nam je uši i palila spolne organe, ali najviše je voljela klanje’

Svjedočili su da je Azra zatvorenicima kliještima otkidala uši, a vrućim žaračima ih hvatala za spolne organe. Neke je skinula i natjerala ih da pužu po podu punom stakla, a ona bi sjela na njihova leđa i stavila im uže u usta koje je povlačila rukama.

Također, tjerala ih je da piju benzin. No, kao Azrinu „užu specijalnost”, barem 20-tak svjedoka navodi klanje:

– Blagoje Đuraš radio je u mojoj tvrtki kao šef knjigovodstva, bio je pravi mirotvorac. Izbjegavao je politiku i pokušavao održati dobre odnose svih triju etničkih skupina u gradu. Pozivao je na kavu, na razgovor, na mir…

Kada je Đuraš s ostalim muškarcima zarobljen, vojnici su ga tukli na podu. Bio je ponosan čovjek i govorio je ‘samo vi udrite’. Nije htio pružati otpor. A onda je došla Azra – izjavio je Drago Knežević, predsjednik Udruženja logoraša iz Dervente za Jutarnji list.

– Kada je ušla u blatnjavu salu bivšeg Doma JNA u Derventi, među svezanim zarobljenicima počela je birati žrtvu. Nastao je muk, svi su spustili glsve, a dvoranom se prolamao njen smijeh – prisjetio se Knežević.

– Izabrala je Đuraša. Izvadila je nož iz čizme i zabola mu ga u vrat. Zaklala ga je hladnokrvno, kao da pije kafu – kazao je Knežević.

Azra je tada za vrat primila drugog zarobljenika i natjerala ga da liže krv sa žrtve, a slično svjedoči i Luka Golub:

– Na svoje oči sam vidio kako joj pas liže krv s čizama, a ona govori da je krv svježa jer je upravo nekog zaklala.

„Azra dva noža” je nakon rata utočište pronašla u američkoj državi Kentucky gdje se skrivala pod imenom Issabell. Susjedi su svjedočili o tihoj i samozatajnoj ženi koja je svima rado pekla kolače sve dok na njena vrata nije pokucao FBI nakon čega je izručena u BiH.

Komentiraj članak

Komentari