Trpanj

JUNAK DANA: Terenac može što (gdje) hoće! (FOTO)

Rekli bi stari Latini: Quod licet Jovi, non licet bovi (Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu). Iz više razloga to bismo mogli reći i za ovaj konkretan slučaj danas u Trpnju.

'Prvo, malo tko ima terenca takve moći da vozi po stepenicama, a drugo što bi se običan čovjek bojao to učiniti radi mjesta, mještana, sigurnosti, pa i polciije,' tvrdi naš čitatelj iz Trpnja.

Pitanje je samo kakva je poruka vozača, da li je parkiranje terenca na kamene stube don Dinka Šuljage i ostalih trpanjskih dobrotvora, koji su darovali mjestu kamenu stepenicu s ugraviranim imenom donatora, uz crvicu sv. Ante, iskaz neograničene moći ili tek same bahatosti, vjerojatno ne raspoznaje niti sam vozač. A drugima nije niti bitno, jer u narodnom jeziku ima dovoljno riječi za takva i slična ponašanja. Stepenice koje vode do crkvica sv. Nikole i sv. Roka uništavane su godinama na sve načine, pokradene radi ukrasa u vlastitom dvoru, prepriječene radi dobivanja vlastitog kamenog stubišta do kuća itd.

Nitko da ih zaštiti, ni Općina, ni Turistička zajednica, niti institucija za zaštitu stare baštine. Kao da spomenika imamo na pretek. Zato jedno auto na njima ne mijenja užasno stanje devastacije svega dobroga nasljeđa.

Komentiraj članak

Komentari