Statistika

JESTE LI ZNALI? Postporođajna depresija u jednakom postotku zahvaća majke i očeve

Postporođajna depresija očeve zahvaća u gotovo jednakom postotku kao i majke, otkrilo je istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Indiani.

Postporođajna depresija dijagnosticirana je kod 4,4 posto ispitanih očeva, kao i kod pet posto od ukupnog broja ispitanih majki, piše Index

Kako bi došli do odgovora, znanstvenici su analizirali više od 9500 slučajeva. Svi ispitani roditelji imali su djecu mlađu od 15 mjeseci, a promatrani su od kolovoza 2016. do prosinca 2017.

Majke se prati nakon porođaja kako bi se otkrila postporođajna depresija i uobičajena je u 10 do 12 posto slučajeva. S druge strane, očeve se ne promatra, piše Daily Mail.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da metode koje liječnici koriste kako bi dijagnosticirali postporođajnu depresiju kod žena, slabo djeluju na muškarce. Kod očeva su česti simptomi razdraženost i nemir koji nisu zahvaćeni Edinburškom skalom za postporođajnu depresiju. Njome je fokus stavljen na osjećaj krivnje, poremećaje spavanja, nedostatak energije i suicidalne misli.

Trećina očeva koji su pogođeni depresijom pomišlja na ozljeđivanje sebe ili djeteta. Švedski znanstvenici sa Sveučilišta u Lundu kažu kako je to teško otkriti jer muškarci ne žele tražiti pomoć.

Istraživanjem su prikupljeni i novi dokazi o tome da i djeca mogu patiti od posljedica postporođajne depresije svojih roditelja. Naime, roditelji koji se loše osjećaju, manje su osjetljivi na potrebe svog djeteta, posebno one djece koja više plaču. Bebe depresivnih roditelja se i manje stimuliraju, što može pridonijeti sporijem razvoju mozga. U nekim slučajevima čak može dovesti do zanemarivanja.

Slični postoci majki i očeva zahvaćenih postporođajnom depresijom otkriveni su i u ranijem istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics.

Postporođajna depresija pogađa jednu od pet majki i obično počinje u prvom mjesecu nakon porođaja. Mnoge žene je uopće nisu svjesne jer se može razvijati postupno i zbog toga se često ne liječi.

Komentiraj članak

Komentari