Ispod mosta

Jedrilica s imigrantima dotegljena u grušku luku, pri izlasku ljubili tlo (FOTO/VIDEO)

Jedrilica sa 65 imigranata dotegljena je u grušku luku, u pratnji tegljača Fausta Vrančića. Imigranti koji su plutali pokraj Mljeta dolaze iz iz Sirije, Afganistana, Somalije, Egipta i Pakistana. Njihova jedrilice Maria Drink je zbog kvara na motorima ostala plutati u međunarodnim vodama južno od Mljeta, 48 nautičkih milja od obale.


Jedrilica je pristala na predjelu Luke Dubrovnik, točno ispod Mosta dr. Franja Tuđmana. Sve je spremno za prihvat iscrpljenih imigranata, u tijeku je dezinfekcija jedrilice, podignuta su tri šatora, a na terenu su i liječničke ekipe i policija. Nakon pružene liječničke pomoći imigranti će biti smješteni u lučkom području u zgradi na Kantafigu. Na mjesto događaja stigao je i načelnik PU dubrovačko-neretvanske Tonči Glumac.

Hitna pomoć s jednim od imigranata uputila se prema bolnici.

Kako nam je potvrdio dožupan Skokandić “podaci o ruti nisu poznati, da jesu onda bi se znalo i kako riješiti ovakve pojave”, ali i da je komunikaciju sa nadležnim ministarstvima pokušao ostvariti još jučer, no samo se Ministarstvo zdravlja odazvalo, i ponudilo pomoć.  

"Stanje na brodu je dobro, brod je stigao, na njemu je 66 ljudi. Prvi koji su se iskrcali imaju oko  15 godina, zatvoreni su što otežava komunikaciju s njima. Najprije smo iskrcali najmlađe jer su oni bili u najtežem stanju, dok su ostali dobro. Za sada je samo jedan putnik prebačen u bolnicu" potvrdio je Skokandić.  

Imigranti će u privremenom smještaju ostati oko tri dana, kada će ukoliko bude potrebno, biti nađeno i neko drugo rješenje. Poseban problem je činjenica da nema prevoditelja preko kojeg bi se komuniciralo sa putnicima, no neslužbeno doznajemo da je potraga u tijeku.

Troškove ove akcije, koji spadaju pod zdravstvene troškove će prema Skokandiću snositi HZZO, ispostava Dubrovnik.

NG/LK


Komentari

Komentiraj članak

Komentari