Oboljeli i u Srbiji

JE LI POVEZAN S KORONAVIRUSOM? Što je Kawasaki sindrom od kojeg obolijevaju djeca?

Liječnici u New Yorku ustanovili su da je 145-ero djece oboljelo od smrtonosnog sindroma povezanog s Covidom.

Korona je kod djece su uglavnom blaga bolest, tim više su se svi zabrinuli kad su početkom ovog mjeseca počeli stizati vijesti o bolesti koja prijeti djeci, a povezana je s koronavirusom, Kawasakijev sindrom, piše RTL.

Liječnici u New Yorku ustanovili su da je 145-ero djece oboljelo od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog s Covidom. Prošli tjedan o porastu broja sličnih slučajeva javili su i Talijani, oboljelo je i dvoje djece u Srbiji.

Oboljeli dječaci i Srbije

Dječaci iz Srbije kojima se uslijed koronavirusa razvila bolest nalik Kawasaki sindromu imaju 15 i 16 godina, piše RTL.

"To je ustvari jedan skup simptoma koji dosta liče na virusnu infekciju. Visoka temperatura koja traje više pet dana, osip na koži, limfne žlijezde na vratu, crvenilo, nije dakle baš jako specifična slika da bi se čovjek mogao orijentirati", objasnio je član Kriznog stožera Srbije za borbu protiv Covida-19 Branko Nestorović. 

"Malo se zna može li Covid-19 predstavljati okidač za pojavu ove bolesti koja se zove Kawasakijeva bolest i je li inače počinje na polju neke genetske predispozicije koja se zatim pokrene nekom infekcijom", rekao je Vladislav Vukomanović, šef pedijatrijske klinike Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije "Dr. Vukan Čupić".

U Francuskoj umro devetogodišnjak

Ne znaju ni Francuzi koji su u petak javnosti obznanili da bilježe prvu smrt devetogodišnjaka. Njegova je zaraza bila asimptomatska. "Dijete je imalo simptome nalik Kawasaki sindromu. Serološki su testovi pokazali da je bio u kontaktu s koronavirusom", kazao je Fabrice Michel, šef pedijatrijske Intenzivne njege u Marseilleu.

1967. godine japanski doktor Tomisaku Kawasaki otkrio je rijetki dječji poremećaj koji dovodi do akutne upale krvnih žila. Sada je istragu o povezanosti s koronom pokrenula i Svjetska zdravstvena organizacija.

"Inicijalna izvješća pokazuju da bi ovaj sindrom mogao biti povezan s COVIDOM-19", kazao je Tedros Adhanom, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije. 

Teške komplikacije pojavljuju se kod starije djece

U svijetu je prijavljeno više od 200 slučajeva po život opasnog imunološkog odgovora kod djece. Velika Britanija i država New York također bilježe prve smrtne slučajeve.

Trebamo li se brinuti oko bolesti koja može izazvati zastoj srca ili moždani udar, pitali smo pedijatra Jovančevića. 

"Nažalost, postoji veliki broj različitih bolesti, virusnih i bakterijskih koje isto tako izazivaju upalu krvnih žila i vrlo slične nekakve simptome", kazao je Milivoj Jovančević. 

Ono što je sada drukčije, naglašava Jovančević jest da se teške komplikacije pojavljuju kod starije djece, dok je Kawasaki najčešće aktivan kod djece do pete godine života.  

"Mi osluškujemo, čitamo, radimo vlastite studije, pokušavamo vidjeti da li postoje određene specifičnosti vezane uz COVID-19 bolest", rekao je Jovančević. 

Za sada ne možemo znati, kao ni to hoće li bilo čije tijelo uslijed bakterijske ili virusne infekcije aktivirati genetski zapisana autoimuna stanja. 

Komentiraj članak

Komentari