Naučit će vas svirati

Japanci izumili uređaj za stimulaciju prstiju

Ako ste ikad pokušali svirati gitaru ili violinu, pomicanje vaših prstiju na pravi način je ponakad jako teško. Novi izum grupe japanskih znanstvenika mogao bi vas naučiti da svirate iako niste talentirani.

Uređaj PossesedHand je mašina koja stimulira mišiće šake koji pomiču prste. To znači da bi mogao biti programiran da pomiče vaše prste na pravi način tako da možete svirati svoju pjesmu na gitari, a da vaš mozak ne mora razmišljati o tome.

Possessed Hand ima 28 elektroda koje savijaju svaki od zglobova na prstima i palcu, a proizvode i dva pokreta zgloba šake. Na ruku se pričvrsti pomoću pojasa.

Uređaj mogu koristiti početnici u sviranju glazbenih instrumenata, ali može biti primijenjen u rehabilitaciji pacijenata koji su preživjeli moždani udar. Do sada su takvi pacijenti mogli napraviti samo grube pokrete.

PossessedHand je razvio tim japanskih znanstvenika na čelu sa Emi Tamaki na Sveučilištu u Tokiju koristeći se Kotom, japanskim žičanim instrumentom.

Svirači moraju nositi trzalice na tri prsta za sviranje na žicama instrumenta. Znanstvenici su programirali uređaj PossessedHand da stimulira ruku svirača koja svira na instrumentu.

Neki od sudionika testova su rekli da je osjećaj pri korištenju uređaja neugodan. 

Komentiraj članak

Komentari