Predsjednik Hrvatskog sabora

Jandroković će tražiti mišljenje Ustavnog suda o ograničenju sloboda građana

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će tražiti mišljenje Ustavnog suda o "ograničavanju sloboda građana" koje su, kazao je, uvedene radi zaštite od zaraze koronavirusom.

"Zatražit ću mišljenje Ustavnog suda oko toga treba li primijeniti članak 17. Ustava, da dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru donesemo odluku o ograničenju određenih sloboda, ili to možemo izravnom primjenom članaka 16., 32. i 50. koji se tiču slobode kretanja i slobode poduzetništva bez članka 17.”, izjavio je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva, piše Index.hr

Dodao je da će, nakon što Sud da mišljenje o tome je li nužna primjena članka 17., odnosno odluka dvotrećinskom većinom u saboru da se određena prava i slobode mogu ograničiti zbog zaštite zdravlja građana, organizirati glasanje.

"Najvažnije je zaštititi građane, ali moramo voditi računa o slobodi, demokraciji"

Naglasio je kako je najvažnije zaštititi zdravlje i živote građana, ali da se mora voditi računa i o slobodi, demokraciji, pravnoj državi.

Za kritike na vladin paket ekonomskih mjera za spas gospodarstva Jandroković je kazao kako su određene primjedbe opravdane, ali da ima i mnogo interesnih skupina koje svoje parcijalne interese stavljaju ispred društva i države.

"U ovom trenutku na prvom mjestu su zaštita života i zdravlja i onih koji rade u tim sustavima, doktori, medicinske sestre, policajci, vatrogasci, civilna zaštita...”, rekao je.

Istaknuo je kako je važno i gospodarstvo, ali da moramo imati prioritete te je sve zamolio da razmišljaju kao kolektiv i zajednica.

Predsjedništvo se dogovorilo da će sabor, koji zasjeda u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici jer je saborska zgrada oštećena u potresu, raditi kako bi bio što učinkovitiji i opravdao povjerenje građana.

Sabor je jamac demokracije, pravne države

"Sabor je u ovom trenutku iznimno važan jer je jamac demokracije, pravne države, tijelo smo koje donosi zakone i moramo ustrajati na tome sve dok god je to potrebno”, poručio je Jandroković.

Dodao je kako će se rasprave skratiti, saborski klubovi će imati deset minuta za raspravu o točki dnevnog reda, a pojedinačno će zastupnici moći govoriti pet minuta.

Glasanje će se provoditi tako da će maksimalno 50 zastupnika moći biti u prostoriji, pa će se rotirati. Saborski odbori se neće održavati, već će se članovi odbora o pojedinom zakonskom predmetu izjašnjavati telefonski ili e-mailom.

Jandroković je napomenuo da će se sjednice sabora održavati u Ininoj zgradi dok se ponovno ne osposobi zgrada parlamenta. "Ovdje imamo solidne uvjete, 30-ak zastupnika koji će biti u saboru su na dovoljnoj udaljenosti, tako da možemo raditi u skladu sa svim normama Stožera ”, kazao je.

Komentiraj članak

Komentari