Registracija

Prijava

HR državljanin Emir Hadžihafizbegović mogao bi uskoro zabranjivati Thompsona i u Hrvatskoj

'Ja ustaša i moj otac bio' - Odličja ratnohuškačkom glumcu i cenzoru

Svojedobno je poznati glumac ratnohuškačkim riječima pozivao svoj narod na osvetu: 'Zakuni se, narode moj, krvlju rahmetli Hajre Mešića i sakatom djecom bosanskom da halaliti više nikada nećeš. 'Ko halali, dabogda ga rođena djeca proklela...' Tome glumcu, koji zabranjuje koncerte hrvatskim pjevačima i prijeti hrvatskim redateljima ministar Ostojić uručio je hrvatsko državljanstvo. Valjda da im i dalje zabranjuje nastupe ali sada ne samo u BiH nego i Hrvatskoj.

Hrvatski državljanin Emir Hadžihafizbegović mogao bi uskoro zabranjivati Thompsona i u Hrvatskoj. Gotovo nevjerojatno je odjeknula vijest da je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske po članu 12. hrvatskog Ustava, bh. glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću, kao građaninu od interesa za državu Hrvatsku, dodijelilo  hrvatsko državljanstvo. Tim povodom oglasio se i sretni dobitnik hrvatskog državljanstva glumac Emir Hadžihafizbegović koji je slavodobitno izjavio: 'Imao sam nekoliko slobodnih dana i otišao sam u Zagreb. Rješenje o državljanstvu uručio mi je ministar Ostojić. Koristim priliku da zahvalim svima koji su dali preporuku za državljanstvo. Mislim da je ovo i priznanje kulturnom prostoru BiH, priznanje mojoj akademiji, kao i Udruženju filmskih radnika BiH - rekao je Hadžihafizbegović kojem je priznanje pripalo nakon 12 igranih filmova koje je odradio za hrvatsku kinematografiju, nakon što je dobio tri nacionalne hrvatske nagrade, dvije Zlatne arene u Puli. Bez obzira ne sve te 'kinematografske' zasluge poznatog glumca, ne možemo a ne prisjetiti se stvarnih glumčevih  zasluga po pitanju, primjerice prekomjernog  blaćenja Lijepe naše, kao i pojedinih naših umjetnika kojima je on cenzurirao koncerte i upadao na njihove predstave. Pođimo od slučaja zabrane koncerta Marku Perkoviću Thompsonu, prije nekoliko godina, kojeg je glumac Emir,  tada u funkciji ministra kulture osobno zabranio, jer nije želio dopustiti da mu tamo neki 'ustaša', po njegovoj 'ničijoj zermlji', pjeva 'ustaške koračnice'. 


Zabranio Thompsonov koncert u Sarajevu 

Tada je glumac Emir Hadžihafizbegović, kao ministar kulture i tada još uvijek bez hrvatskog državljanstva i obrazložio svoju odluku o zabrani Thompsonovog koncerta: 'Ja sam protiv svake cenzure, neka svatko sluša što hoće. No,kao građanin BiH, moram reći da ksenofobične, mizantropske poruke, koje se doista nalaze u nekim pjesmama gospodina Perkovića, nisu dobrodošle u multinacionalno i multikonfesionalno Sarajevo'. Tako je 'multikonfesionalni' i 'multinacionalni'  Hadžihafizbegović branio svoju odluku o zabrani koncerta jednog hrvatskog umjetnika. No, gospodin glumac i cenzro Emir Hadihafizbegović, kao da nas smatra idiotima, sa slabim pamćenjem pa se usuđuje zabranjivati koncerte hrvatskim pjevačima jer ih smatra ekstremima i huškačima.  Sjeća li se gospodin glumac i ponosni nositelj hrvatskog državljanstva svojih zapjenušanih i ratnohuškačkih izljeva mržnje otprije dvadesetak godina kada je  svoje 'umjetničkom remek djelu' Godine prevare završio sljedećim pozivom:'  'Zakuni se, narode moj, krvlju rahmetli Hajre Mešića i sakatom djecom bosanskom da halaliti više nikada nećeš. 'Ko halali, dabogda ga rođena djeca proklela...'  Sjećaju li se i oni koji su glumca preporučili za dobivanje hrvatskog državljanstva ovih Emirovih ratnohuškačkih rečenica. Zna li ministar Ostojić koji mu je sladostrasno i uručio državljanstvo, što je uopće radio i propagirao bh. glumac prije nego li je počeo glumiti u hrvatskim filmovima. Zna li ministar Ostojić  da je takav novopečeni hrvatski državljanin osim što je zabranio  Thompsonov koncert, prije dvije godine, točnije u listopadu 2011. nakon premijere Frljićeve predstave  'Pismo iz 1920' u Zenici zaprijetio hrvatskom redatelju  da će "upasti" na sarajevsku premijeru predstave i odgovoriti glumcima na spominjanje svog lika i djela u spomenutoj predstavi. O čemu je zapravo riječ pojasnio je sam redatelj Oliver Frljić u svom otvorenom pismu kojeg prenosimo u cijelosti: "U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici 30. rujna 2011. godine u 19 sati i 30 minuta održana je premijera moje predstave Pismo iz 1920.inspirirane istoimenom pripovijetkom Ive Andrića.
 
Emirove prijetnje hrvatskom redatelju Oliveru Frljiću

2. listopada 2011. godine u 13 sati i 39 minuta zazvonio mi je mobitel. Nisam mogao ni pretpostaviti da se iza broja+38761141882 krije glumac Emir Hadžihafizbegović. Gospodin Hadžihafizbegović se predstavio i odmah prešao na stvar. Postavio je pitanje je li točno da se u mojoj predstavi koristi audiozapis njegove ratne monodrame Godine prevare. Odgovorio sam potvrdno.

Radeći Pismo iz 1920. kao autorski projekt za polazište, nisam uzeo nikakav dramski tekst, nego je predstava nastajala kroz istraživanje različite dokumentarne građe. U jednom trenutku sam otkrio i spomenutu monodramu. Nastala tijekom rata, ona je s ove vremenske distance sjajan dokument jednog vremena u kojem ratnohuškačka retorika eksploatira patnju i negativne sentimente napaćenog bosanskog naroda. Godine prevare Hadžihafizbegović završava sljedećim pozivom: 'Zakuni se, narode moj, krvlju rahmetli Hajre Mešića i sakatom djecom bosanskom da halaliti više nikada nećeš. 'Ko halali, dabogda ga rođena djeca proklela...' 
Navedeni završetak, kao i cijela monodrama u predstavi su dovedeni u kontekst današnjeg društvenog realiteta Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu glumci postavljaju pitanje na kojim temeljima počiva današnji suživot njezina tri konstitutivna naroda, je li se proces pomirenja doista dogodio, je li uopće moguć i pod kojim uvjetima. Na istom mjestu glumci postavljaju i pitanje je li, nakon ostrašćenog Hadžihafizbegovićeva govora i kletve koju baca na one koji bi nakon svega što se u Bosni dogodilo možda mogli oprostiti, njegov trenutni angažman na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, s posebnim naglaskom na Beograd, moguće promatrati kao iskrenu gestu praštanja i pomirenja.

Sotonsko lice poznatog glumca

Onda je gospodin Hadžihafizbegović otvoreno zaprijetio da će upasti na sarajevsku premijeru predstave koja će se dogoditi u okviru Internacionalnog festivala MESS i koja je zakazana za 9. listopada. Rekao je da će se popeti na scenu i odgovoriti glumcima na spominjanje njegovog lika i djela. Pokušao sam mu ponovno objasniti da je riječ o predstavi koja ne polazi od takvog tipa gledateljske participacije i da bi to bio grub, u svakom slučaju neumjetnički atak na njezinu formu i sadržaj. Na kraju mi je gospodin Hadžihafizbegović rekao ono zbog čega sam i odlučio napisati ovaj tekst. Rekao mi je da se ne osjeća dobro i zaprijetio da će on sada morati napraviti neke stvari da se i ja ne osjećam dobro. 
Ne ulazim u to što će gospodin Hadžihafizbegović konkretno napraviti, a zbog čega se ja neću osjećati dobro, ali želim širu javnost upoznati s njegovom namjerom. Cijeli taj telefonski razgovor pokazao mi je da taj bivši kantonalni ministar kulture, dobroćudno lice s reklame za mobilne telefone, nekadašnji pripadnik HVO-a i Armije BiH, slavljenik na čijem rođendanu se okupilo tristo uzvanika iz cijele bivše Jugoslavije, bivši član Stranke reformskih snaga i aktualni član Stranke demokratske akcije, ima još jedno lice. To je lice koje neodređenom prijetnjom pokušava napraviti pritisak i umjetničku cenzuru. Istu stvar je, ako se gospodin Hadžihafizbegović sjeća, 2008. godine pokušao napraviti ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić.", stoji na kraju Frljićeva otvorenog pisma. Stoga bi bilo dobro, da su Ostojić i njegovi istomišljenici imali sve ovo u vidu prije negoli su poznatog glumca zakitili hrvatskim državljanstvom. Jer kao hrvatski državljanin možda će početi zabranjivati Thompsonove koncerte  i prijetiti hrvatskim redateljima, ne samo po BiH nego i diljem Hrvatske, uz sladostrasno odobravanje ministra Ostojića i ostalih 'kukuriku pijetlova'. /MM/Dnevno.hr
Datum zadnje izmjene: 23.06.2013 19:05
Sve o temi:

Povratak

Pošalji prijatelju

HR državljanin Emir Hadžihafizbegović mogao bi uskoro zabranjivati Thompsona i u Hrvatskoj

Facebook komentari

Komentari

Avatar

Prohodnost cesta


Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, Slavoniji te dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Mogući su odroni zemlje i kamenja.
Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ih podsjećamo da u uvjetima smanjene vidljivosti (oblačno vrijeme, magla, jaki i povremeni pljuskovi kiše itd.) voze sa uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima.

Zbog radova zatvorene su ceste:
- D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek,
- D22 Možđenec-Sudovec,
- D29 Kašina-Marija Bistrica,
- D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče,
- D25 Korenica-Gospić (od 08,00 do 18,00 sati),
- D57 Vukovar-Orolik,
- D205 Klanjec-Dubrovčan,
- D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
- ŽC6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta:
- D1 Korenica-Debelo Brdo,
- D9 Metković-Opuzen i
- D303 Rovinj-Rovinjsko Selo.

Od 8 do 18 sati, zbog radova zatvara se D25 Korenica-Gospić (do 6. kolovoza 2014. god.). Obilazak: Korenica D1-Udbina-D522-Gornja Ploča-Lovinac-D50-Gospić.

Zbog loših vremenskih uvjeta do daljnjeg se odgađa sanacija pješačkog mosta (nathodnika) kod ulaza 1 u Nacionalni Park Plitvička Jezera na ŽC5201 Selište Drežničko-Prijeboj, vozi se nesmetano.

Naizmjence se vozi na:
- D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu,
- D31 od Šestak Brda do Pokupskog,
- D45 Rogoža-čvor Kutina,
- D47 Lipik-Novska, u mjestu Jagma,
- D205 Risvica-Dubrovčan,
- D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog,
- na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa i
- Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Za teretna vozila zatvorene su ceste:
- D29 Marija Bistrica-Soblinec,
- D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
- ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
- ŽC3252 Novska-Borovac i
- ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Zbog oštećenja mosta Cubinec do daljnjeg je zatvorena državna cesta D22 Križevci-Sveti Ivan Žabno za vozila iznad 3,5 tona nosivosti. Obilasci su: D41 prema Majurcu do skretanja za Lemeš Križevački-ŽC2212-ŽC2228-Trema-DC 22 i obratno. Za vozila ukupne mase do 3,5 tona nosivosti i ukupne širine do 2 m, privremeno se vozi preko zamjenskog mosta, a vozila se propuštaju naizmjence.

Otvoren je novi kolnik na autocesti A3 Bregana-Lipovac poslije čvora Rugvice u smjeru Zagreb Istok i autoceste A4 Zagreb-Goričan. Privremeni prolaz koji se koristio, više se ne koristi. Zabrana prometa za sva vozila i dalje ostaje u poslovnoj zoni Zagreb Istok.

Savjeti za sigurnu vožnju


 • Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
 • Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
 • Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
 • Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
 • Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
 • Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
 • Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
 • Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
 • Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (072 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
 • Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, ... pozivom na 1987 - klub će vam tada pomoći na cesti!

Savjeti MUP-a i HAK-a motociklistima


 • Uvijek nosite zaštitnu kacigu i ostalu opremu
 • Nemojte voziti brzo i prilagodite brzinu uvjetima na cesti
 • Ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti
 • Vozite s upaljenim svjetlima, tako ste uočljiviji drugima
 • Nemojte pretjecati gdje nije dozvoljeno ili je rizično

Savjeti MUP-a i HAK-a vozačima automobila


 • Ne oduzimajte vozačima motocikla prednost prolaska
 • Kod prestrojavanja i pretjecanja pazite na “mrtvi kut”
 • Vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od auta
 • Motocikli se mogu učiniti daljima nego što zaista jesu
 • Ne usporavajte bez da ste dali znak paljenjem sva četiri pokazivača smjera ili laganim pritiscima ("pikanjem") na papučicu kočnice

Prometna nesreća


Više informacija na HAK-u »

Zemlja Jed. Valuta Kupovni Srednji Prodajni
Australija Australija 1 AUD 5,314815 5,330807 5,346799
Kanada Kanada 1 CAD 5,234986 5,250738 5,266490
Češka Češka 1 CZK 0,276494 0,277326 0,278158
Danska Danska 1 DKK 1,019012 1,022078 1,025144
Mađarska Mađarska 100 HUF 2,449407 2,456777 2,464147
Japan Japan 100 JPY 5,548053 5,564747 5,581441
Norveška Norveška 1 NOK 0,908750 0,911484 0,914218
Švedska Švedska 1 SEK 0,827901 0,830392 0,832883
Švicarska Švicarska 1 CHF 6,254060 6,272879 6,291698
Vel. Britanija Vel. Britanija 1 GBP 9,598355 9,627237 9,656119
SAD SAD 1 USD 5,655421 5,672438 5,689455
Europska Unija Europska Unija 1 EUR 7,598058 7,620921 7,643784
Poljska Poljska 1 PLN 1,829843 1,835349 1,840855

Copyright 2011. Portal Oko

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.