KOLUMNA

IZVRNUTA LOGIKA Lako je s narodom koji dopušta da ga se pljačka, a u gužvi vidi apokalipsu

Gledajući u odnosu prema broju stanovnika Dubrovnik je jedan od posjećenijih gradova u Europi. I jučer se dogodilo da su stvari tu pomalo iskliznule iz ležišta. U jednom od posjećenijih europskih gradova dogodila se tako gužva na ulazu u Grad.

PIŠE: VEDRAN SALVIA

I tada su krenule optužbe, kako građana prema Gradu Dubrovniku pa tako i Grada prema Lučkoj upravi te svih skupa prema međunarodnim kruzing agencijama. Naravno da ono zbog čega je gužva na ulazu u Grad treba odrediti, adresirati problem kako se on ne bi ponavljao ako se već može spriječiti. 

No, čemu toliko buke zato jer je u kolovozu, u srcu srca sezone, jedan dan stvar pošla u vražju mater? U redu, još su i jasni tu navodi institucija, dakle onih čiji je posao da se to spriječi, koji se trude da stvari funkcioniraju. Ali, bode oči kad su građani oni koji se redovito "upale" na ovim primjerima te kad na istima podbadaju politiku.

Građani zaslužuju normalno funkcioniranje koje neće biti omeđeno komunalnim problemima, ali isto tako treba znati i da je gužvanje sastavni dio života u turističkomgradu kakav Dubrovnik jest.

No, problem je kad se od te iste gužve stvara apokaliptična slika o gradu koji tone, o nekakvim "velikima" koje nije briga o malima te o standardnom narativu nametnug turizma, uz neizostavnu priču o mjeri i skladu.

Politika je osnovni problem svake općine, grada ili županije u Republici Hrvatskoj. I tu se uopće ne radi o načelnicima, gradonačelnicima ili županima kao takvima, radi se o općoj genezi uz koju je način funkcioniranja devastirao državu do temelja, uništio građanima doslovno svaku nadu u njegovu ekonomsku, misaonu i svaku drugu neovisnost  te od zemlje napravio zadnji šupak Europe.

Politika je ta koja po podobnosti bira one koje će zapošljavati,  zahvaljujući njoj su sitni fiskali i ekonomska nedonošćad na direktorskim pozicijama raznoraznih ustanova i poduzeća, politika je ona koja od države stvara dvostranačje (kad je već jednostranačje davno proglašeno crnim mrakom u kojem je Hrvatska sa svojim čednim licem "patila"). Ona je državu bacila na koljena, od Sabora i predstavničkih tijela građana učinila samo poštapalicu kod kojih se liječe domoljubne frustracije.

Državni vrh funkcionira po smislu: ako nisi u prilici ukrasti, onda propadni. Tom logikom, od osamostaljenja - država je na najgrublji mogući način pokradena pa je i sve ono što se sad događa samo prevara. 

U međuvremenu, u državi koja nema ništa drugo za dati zidao se nacionalni identitet kao nešto osobito važno pa je društvo radikalizirano na svim nivoima te se kao u doba najcrnjeg komunizma svi neistomišljenici od strane sadašnjih komiteta podvrgava društvenim izopćenjima.

Zato je smiješno eto čuti naricanja i kritiku zbog - gužvi u Gradu, kad je istovremeno ta gužva jedini rt dobre nade koji upravo uspjeva "pokriti" ono što sama država ne uspije osigurati.

I zbog toga je žalosno i tužno kad prosječan građanin na sve navedeno šuti, promatra stvari mirnim pogledom, a živac mu se probudi jer ne može svoju spenzu na vrijeme donijeti kući. I to je, naravno, problem koji se ne bi trebao događati, ali kad to ispada jedini problem onda je to ujedno i pozicija koja odgovara politici.

Kad se oporba okrupnjuje na tim pitanjima, dakle kad se ustaje i podiže kažiprst na teme izgleda bankomata ili ponešto gužvanja, a dok se konkretno opasne stvari događaju mimo zdravih očiju, onda očito se sve skupa jedino i zasniva u onoj otrcanoj o narodu koji ima vlast koju zaslužuje.

Komentiraj članak

Komentari