Politika

Izvlasti jednog da bi ugodio drugom?

Nakon problema na Babinom Kuku oko prometnice koja bi trebala ići preko tuđe parcele i koja bi trebala spojiti kuću obitelji Sršen s državnom cestom to jest napraviti pristup kući nastali su mnogi problemi, a čak je u jednom trenutku došlo i do verbalnog okršaja investitorice Sršen i odvjetnice vlasnika parcele Knežević.

Naime, radovi nisu mogli, niti smjeli započeti s obzirom na to da je glavni uvjet građevinske dozvole rješavanje imovinsko pravnih odnosa. 

Danas je održana 25. sjednica gradskog vijeća na kojem je ovu temu otvorio MOST-ov gradski vijećnik Maro Kristić te pitao gradonačelnika Mata Frankovića zašto Grad Dubrovnik nije štitio svoj posjed s obzirom na to da se sad na terenu događaju radovi koji će promijeniti stanje na njemu. 

Također na početku svog govora Kristić je istaknuo kako je utipkavši OIB vlasnika parcele oko koje je nastao problem, dobio rezultate da je gospodin vlasnik građevinske tvrtke za izgradnju cesta. Iako je rekao da to nije bitno, ipak je to jasno i glasno naglasio za govornicom. 

Nadalje, bazirao se na to kako je riječ o zelenoj zoni i kako bi pristupna cesta za obitelj Sršen prolazila preko zelene zone. 

 -Ja nisam u životu naišao na investitore koji kupuju zelene čestice u zelenoj zoni i da su skloni pošumljavanju tih istih čestica.  U pravilu, investitori koji kupe takve čestice očekuju da će nešto i graditi na njima. - izjavio je Kristić. 

No, to su samo nagađanja od vijećnika Kristića, a moglo bi se i reći lupanja u prazno jer ne čita misli i ne može znati koji je razlog kupnje te čestice osim naravno ako nije bio u kontaktu s vlasnikom ili njegovom odvjetnicom. 

 -Ukazao sam svoju skepsu u odnosu na činjenicu. Inače za tu česticu zemlje Ured državne uprave je proveo u interesu Grada Dubrovnika, te je proveo sve postupke. Osim toga, 2017.godine kako ne bi istekla dozvola Grad Dubrovnik je prijavio izvođača radova. Prijavio je dvije tvrtke, a jednu od njih i kao projektanta - nastavio je Kristić te dodao kako poslije svega postoji pravni interes da je tu ugroženi posjed Grada Dubrovnika, nakon čega je i postavio svoje vijećničko pitanje.

 Gradonačelnik Mato Franković odgovorio mu je kako će se iz proračuna predvidjeti sredstva za izvlaštenje navedenog zemljišta. 

-Izvor financiranja će biti od strane vlasnika na osnovu prethodno potpisanog ugovora. Grad Dubrovnik će nakon toga, nakon što dobije izvlaštenje, raspisati javnu nabavu za izgradnju navedene ceste -kazao je gradonačelnik. 

Također je ponovno napomenuo tko će biti izvor financiranja. 

-To će biti privatni investitor, izgradit će se cesta, ljudi će doći do kuće i sve će biti u redu - izjavio je. 

U svom odgovoru gradskom vijećniku Kristiću gradonačelnik je naglasio što će vlasnik zelene zone moći raditi na preostalom dijelu svog zemljišta. 

-A gospodin koji je nekad davno bio na listi HDZ-a na preostalom dijelu parcele moći će saditi čemprese, smokvu, čičimak ili što god želi i mi mu to nećemo priječiti jer je to zelena  zona, kazao je te nastavio - Nećemo ulaziti u tuđe namjere kupnje zelene zone. Možda će netko tu saditi patate.  Ono što je činjenica jest da je Grad Dubrovnik predvidio izgradnju ceste preko navedene parcele i da će na osnovu izvlaštenja Grad Dubrovnik izvlastiti navedenog vlasnika, a sve će to platiti privatni investitor i tamo će se napraviti cesta. 

Također je za govornicom kazao kako je proces izvlaštenja započeo, ali da Grad Dubrovnik nije u posjedu ali se i zapitao kako je netko, za čiji račun i zbog koga u vakuumu između izbora, odnosno u vakuumu vlasti tamo probio na divlje cestu i došao na dužinu 500, 600 metara.

 Gradonačelnik je jedino zaboravio da osim 500, 600 metara izgrađene ceste se na tom dijelu zelene zone stvorio i ilegalni deponij za koji vjerojatno nitko neće odgovarati, a upravo bi trebao odgovarati onaj tko je te radove i započeo. 

                                                                                                                                                                              M.Z.

Komentiraj članak

Komentari