Opasno za uređaje

IZRAZITO NIZAK NAPON Na Lopudu izmjereno 129V, daleko od europskog standarda koji je 220V i unutar američkog (FOTO)

Čitateljica Dubrovačkog dnevnika koja je na Lopudu danas popodne svjedočila vidljivom, izrazito niskom naponu izmjerila je voltmetrom 129 volti.

'Vidjela sam kako žarulja u mojoj sobi jedva svijetli, pokušala sam upaliti svjetlo u WC-u gdje sam vidjela da je situacija jednaka. Uzela sam voltmetar koji sam imala kod kuće te izmjerila napon od 129 volti', prepričala je.

Europska niskonaponska mreža, pa tako i hrvatska koristi standard od 220V koji može varirati do deset posto. Svi uređaji su predviđeni za rad pod takvim naponom, a velike oscilacije i varijacije mogu naštetiti uređajima. SAD i još neke zemlje koriste 120V kao standard no njihovi uređaji su, za razliku od europskih, izrađeni da rade upravo pod tim naponom te imaju prilagođenu frekvenciju izmjenične struje od 60 Hz za razliku od europske koja je 50 Hz.

Struja je, kako je kazala čitateljica Dubrovačkog dnevnika, nakon otprilike pola sata niskog napona od kada je primijetila nepravilnost, nestala u potpunosti te ponovno došla nakon otprilike 15 minuta pod normalnim naponom.

Komentiraj članak

Komentari