BERESHEET

IZRAELSKA LETJELICA SE SLUPALA NA MJESECU Što je tamo tražila?

Izraelska svemirska letjelica Beresheet srušila se jučer navečer na površinu Mjeseca nakon niza tehničkih kvarova tijekom slijetanja, čime je okončan povijesni izraelski pokušaj kontroliranog slijetanja na površinu Mjeseca, piše Index.hr.

Letjelica je nazvana "Beresheet", što su na hebrejskom prve riječi u Bibliji: "U početku..."

Kao što smo već pisali na Indexu, sletjeti na Mjesec, ili bilo koje drugo nebesko tijelo, uopće nije lak pothvat.

Sovjetska Luna 2 bila je prva letjelica koja je 1959. godine sletjela na Mjesec. Tri godine kasnije, SAD-ov Ranger 4 također se spustio na naš prirodni satelit. No u oba slučaja radilo se o takozvanom tvrdom slijetanju (eng. hard landing), odnosno o neuspješnom spuštanju kada se letjelica slupala prilikom kontakta s tlom. Prva meka slijetanja ostvarena su 1966. godine, kada su Rusija i Amerika uspješno spustile svoje letjelice na Mjesec.

Trebalo je gotovo 50 godina da treća zemlja uspije uspješno sletjeti na naš satelit. To je izvela Kina 2013. godine letjelicom Chang'e 3. 

Izrael je trebao postati četvrta zemlja na svijetu koja je izvela meko slijetanje i prva koja je s privatnom kompanijom kontrolirano spustila letjelicu na Mjesec, no nažalost, stvari se nisu odvile planiranim tokom.

Posljednjim manevrom u srijedu, svemirska letjelica ušla je u usku eliptičnu orbitu oko Mjeseca koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj.

Bespilotna letjelica povremeno je imala problema s kvarom motora i komunikacijama tijekom 20-ak minuta slijetanja.
Nakon što je izgubljena komunikacija s letjelicom, narasla je napetost u kontrolnom centru. 

Nakon nekog vremena, direktor Israel Aerospace Indurstries, Opher Doron, objavio je kako misija nije bila uspješna, piše BBC.

"Nažalost, nismo uspjeli uspješno sletjeti", kazao je.

Kasnije je novinarima izjavio kako su ipak ostvarili veliko postignuće.

"Uspjeli smo stići sve do Mjeseca. Ovo je veliko postignuće. Mi smo sedma zemlja koja je stigla do Mjeseca", rekao je.
Kada je došlo do prekida komunikacije, Beresheet je putovao brzinom koja je premašivala 3000 km / h i nalazio se na oko 120 kilometara udaljenosti od predviđenog mjesta slijetanja, piše CNN.

"Sumnjamo na to da nismo na najbolji način izveli slijetanje na Mjesec. Radimo na tome da shvatimo što se dogodilo", rekli su iz privatne kompanije SpaceIL, koja je vodila ovu misiju.

Prema informacijama sa stranice kompanije SpaceIL, letjelica je trebala sletjeti u More vedrine (Mare Serenitatis), koje se nalazi na sjevernoj polutci Mjeseca. 

S obzirom na to da se na tom području, smatra kompanija, očituju zanimljive magnetske anomalije, radilo se o savršenom mjestu za postavljanje magnetometra, odnosno mjernog uređaja za mjerenje intenziteta magnetskog polja ili magnetskog momenta.

Komentiraj članak

Komentari