Fotogalerija

IZLOŽBA GODINE Otvorena retrospektiva Antuna Masle u prepunoj Galeriji

Iako je prošlo 100 godina od njegova rođenja, te 52. godine od njegove smrti, Antun Masle, poznati hrvatski slikar, i dalje živi kroz svoje slike. Najbolji dokaz tomu je i večerašnja gužva u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, gdje su se građani svih uzrasta okupili na otvaranju izložbe koju slobodno možemo nazvati izložbom godine.

Izložena djela u vlasništvu su nacionalnih muzeja i galerija kao što su Umjetnička galerija Dubrovnik, Moderna galerija u Zagrebu, Galerija umjetnina u Splitu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodni muzej u Zadru te Gradski muzej u Rovinju. Dio slika su posuđene iz privatnih zbirki dok naravno najveću zbirku njegovih slika ima njegova obitelj, kćeri Brigita i Dolores. 

-Osjećam se ispunjeno, osjećam se sretno. Emocije se miješaju. Izrazito sam ponosna i blagoslovljena što sam ga imala za oca i koji mi je podario sedam predivnih godina života. Utrao je put u mene kojim danas idem, naučio me jako puno toga i sretna sam da ovoliko ljudi večeras uživa u njegov djelima-sa suzom u oku rekla je Dolores Aleksić, kćer slikara Antuna Masle. 

Autor izložbe je jedan od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti, Igor Zidić, koji je ujedno i vrstan poznavatelj opusa dubrovačkog slikara i autor monografije o Masli koja će biti predstavljena u siječnju 2020.


-Završen je jedan fantastičan, ne mogu reći posao, ali zatvorio se jedan lijepi krug oko Antuna Masle. MIslim da se ovom izložbom retrospektivom autora Igora Zidića, sa monografijom koja nam slijedi će se potvrditi da svo ovo vrijeme koje smo Dolores i ja, vodili brigu, čuvali baštinu i ostavštinu da je imalo smisla- kazala je Brigita Masle Dražinić, kćer slikara Antuna Masle te dodala:

-Osjećam se odlično, vidim dosta dragih lica. Čujte, kao i svako dijete ponosna sam silno. 


Izložbu je otvorio gradonačelnik Franković, a bogati opus slika možete pogledati do 1.ožujka 2020 godine. 


Komentiraj članak

Komentari