Izdan niz upozorenja, Vakula najavio žestoku promjenu - oluje, tuču i zahlađenje

DOSADAŠNJA upozorenja za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, sljedećih će dana sve više zamjenjivati ona za mjestimična olujna nevremena, prognozira Zoran Vakula za HRT. Naime, već danas te osobito do kraja tjedna znatno se povećava vjerojatnost za pljuskove, grmljavinu, prolazno jak vjetar i tuču.

Osim na kopnu, gdje će nestabilnosti biti već u petak, osobito pozorni trebaju biti nautičari tijekom vikenda, posebice u nedjelju.

Danas pretežno sunčano i vruće, ali i nestabilno

I danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ali uz više oblaka nego u četvrtak, osobito poslijepodne u zapadnijim krajevima, gdje je i veća vjerojatnost pljuskova i grmljavine nego na istoku. Temperatura ujutro 18 do 20, a poslijepodne uglavnom 32 i 33 °C.

Podjednaka će poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti još nestabilnije, i to već prijepodne, a neugodu će već u noći i ujutro mnogima stvarati toplina, koja će ponegdje, osobito na zagrebačkome području, vjerojatno biti čak i rekordna za kraj srpnja.

I u gorskom području i u unutrašnjosti Istre je vrlo velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, mjestimice i olujnog nevremena, dok će uz more sjevernog Jadrana biti uglavnom suho, pa i pretežno sunčano, poslijepodne uz jačanje juga, osobito na valovitijem otvorenome moru. Najniža temperatura zraka od 17 do 20 °C, uz more 22 do 26 °C, a najviša većinom između 30 i 33 °C.

I u Dalmaciji vruće te uz more sunčano, a u unutrašnjosti poslijepodnevni lokalni razvoji oblaka iz kojih su pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji u pograničnom području. Vjetar slab, a more uglavnom malo valovito, temperature oko 25 °C.

Na jugu Hrvatske će biti stabilnije i sunčanije nego u sjevernijim krajevima, ali zbog nedostatka noćne i jutarnje bure te zbog danju prevladavajućeg vjetra s mora - u većini mjesta malo manje vruće nego prošlih dana, osobito na obali.

Za područje skoro cijele Hrvatske izdan je niz upozorenja. Na obali je na snazi narančasto upozorenje zbog velikih vrućina, dok je na kopnu izdano žuto i narančasto upozorenje zbog grmljavinskih nevremena.

Od subote do ponedjeljka još nestabilnije, uz pad temperature

Za vikend će vrućina popuštati diljem Hrvatske pa će u prvom dijelu novoga tjedna u kopnenom području uglavnom izostati temperatura od 30 °C i viša. No već za vikend će biti još nestabilnije nego u petak pa će osim povremenih mjestimičnih pljuskova i grmljavine, biti i olujnih nevremena, vjerojatno najčešćih i najžešćih u nedjelju, osobito u zapadnim i južnim krajevima. Od utorka se pak ponovno povećava vjerojatnost sunčanijeg vremena.

Na većem dijelu Jadrana će najnestabilnije biti u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak prijepodne. No mjestimični pljuskovi i grmljavine, pa i izraženiji, mogući su već u subotu, uglavnom na sjevernom dijelu. Jugo će u subotu biti sve češće i jače, a potkraj nedjelje će vjerojatno samo prolazno zapuhati bura i tramontana, većinom ne odviše jake.

 

Komentiraj članak

Komentari