Jedan od starijih hotela u Dubrovniku

IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA: Kako je na visokoj i strmoj litici nastao atraktivni hotel Bellevue

Svojim smještajem na visokoj i strmoj litici ponad mora Bellevue je jedan od najatraktivnijih hotela u Dubrovniku, a istovremeno je i jedan od starijih.

Na mjestu današnjeg hotela godine 1933. otvoren je pansion „Florida“, a godinu dana kasnije tik do njega još jedan koji je nosio ime „Villa Bellevue“. Ta su dva objekta redovito poslovala i primala goste sve do II. svjetskog rata poslije kojeg su 1947. godine i nacionalizirani. Tada su međusobno povezani prizemnom zgradom s recepcijom te su počeli poslovati kao hotel „Bellevue“.

Tako je bilo sve do 1970. kada je na litici između dviju vila izgrađena građevina s tri etaže i dva bloka s tridesetak soba. Tada je posebno uređena zgrada recepcije, a izgrađeno je i dizalo do plaže ispod hotela. Hotel je tako poslovao sve do 1991. godine i napada na grad. U ratu je izravno pogođen granatom, a nekoliko je granata palo i u neposrednoj blizini. No u hotelu su sve do 1997. bili smješteni prognanici i to ga je još više oštetilo. Tada je novcem negdašnje Dubrovačke banke osposobljeno tridesetak soba za prihvat turista i hotel je kategoriziran s tri zvjezdice te redovito poslovao do 2001. kada ga je od Hrvatskog fonda za privatizaciju kupio Goran Štrok.

Hotel je potom i dalje prihvaćao turiste (iako mu je kategorizacija spala na 2 zvjezdice) sve do 2005. godine kada je započela obnova novog vlasnika (JLH); službeno ponovno otvorenje dogodilo se 2008. godine, a hotel su u godinama prije i poslije obnove pratile kontroverze vezane uz tzv. aferu pet zvjezdica. Zanimljivo je spomenuti da je originalni dio hotela, zgrada „Ville Bellevue“ iz 1934. godine, u obnovi konzervirana i sačuvana te joj je ime promijenjeno u „Vila Miramare“.

Komentiraj članak

Komentari