Vremenska prognoza

Iz ljeta u jesen: Pročitajte hoće li nam doći "bablje" ljeto

Prije samo tri dana temperature su u Dalmaciji prelazile ljetnih 30°C. Aktualna ciklona Dujomir "otpuhala" je ljeto iz naših krajeva do sljedeće godine. Pad temperature zraka ponegdje je bio veći i od 15°C, a u velikom dijelu Dalmacije pala je obilna kiša. Bez obzira na sve nabrojeno, teško da nećete imati još prilike za rujansko kupanje u moru, možda već ovoga vikenda!

Tijekom petka ciklona se svojim centrom zadržavala u Tirenskom moru, a i dalje je snažno utjecala na vrijeme u Dalmaciji, osobito srednjoj i južnoj. Tijekom cijelog dana bilo je oblačno, povremeno uz kišu, pljuskova i grmljavinu. Najviše kiše tijekom petka, do 20 sati, palo je na Korčuli, 45 litara po metru kvadratnome. Slijede Dol na Hvaru 27, Sveti Jure - Biokovo 23, Split Visoka, Kaštel Gomilica i Žrnovnica 22, Vis 20, Makarska, Stobreč i Zvjezdarnica Mosor 19, Gruda, Šibenik i Vrgorac 15 itd. U mnogim krajevima sjeverne i srednje Dalmacije od početka mjeseca je palo preko 100 litara kiše što premašuje cijeli prosjek za mjesec rujan. u gradu Zadru palo je i preko 200 litara kiše što znači da se već sada zna da će mjesec rujan tamo biti ekstremno kišan.

U Zagori ispod 20°C


Da je bilo svježe za dio godine izmjerene temperature zraka. Najviše dnevne temperature u Zagori bile su većinom od 16 do 18°C, a uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. U sjevernoj i srednjoj Dalmaciji puhala je bura, a u južnoj jugo.

Kiša i vjetar ohladili su more, ali ne posvuda. More se najviše ohladilo gdje je puhala najjača bura. Tako je u Šibeniku izmjereno samo 19°C. U isto vrijeme u Splitu i Dubrovniku more je i dalje toplih 24°C.

U subotu će se vrijeme početi stabilizirati. Još će ujutro biti promjenjive naoblake s kojom će osobito na otocima i na jugu Dalmacije biti kiše, pljuskova i grmljavine. Tijekom dana oblaka će biti sve manje, pa će do večeri posvuda nastupiti prestanak oborina i razvedravanje. Najviše suha i sunčana vremena bit će u sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije. Još ujutro na jugu Dalmacije može biti umjerenog juga i levanta, ali će se slaba do umjerena bura tijekom dana proširiti na cijelu obalu, a ponegdje su mogući i pojačani udari. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 10 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Danju malo toplije u odnosu na petak s temperaturama od 21°C ponegdje u Zagori do 26°C ponegdje uz obalu.

Povratak topline


U nedjelju posvuda pretežno vedro. Ujutro će puhati umjerena bura, danju slab sjeverozapadnjak koji će biti jači prema otvorenom moru. Jutro svježe s minimalnim temperaturama u Zagori od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Danju toplije. Najviše dnevne temperature od 24 do 28°C, što znači da nedjelju možete iskoristiti za boravak u prirodi ili za kasnoljetno kupanje u moru!

U ponedjeljak vedro. Ujutro slaba bura, danju slab maestral. Jutro će biti svježe, a dan topao ili vrlo topao s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 28°C.

Tijekom utorka veći dio dana bit će sunčano. Krajem dana umjereno naoblačenje što može biti uvod u malo kiše navečer i u noći na srijedu. Već u drugom dijelu srijede razvedravanje ali i manji pad temperature zraka.

Komentiraj članak

Komentari