Dubrovačke ljetne igre

IVICA BULJAN uoči premijere predstave "Elementarne čestice": Sve što se događalo navelo nas je da budemo radikalni

Povodom prve dramske premijere 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema romanu „Elementarne čestice“ Michela Houellebecqua, u režiji Ivice Buljana danas se održala konferencija za medije na tvrđavi Lovrijenac.

Od same najave predstavu prate kontroverze, a redatelj je pojasnio kako je policijska ekipa koja je osiguravala predstavu postala dio tima s kojim su fanstastično funkcionirali i osjećali se sigurno.

- Jedna neodređena izjava može prouzrokovati ogromnu materijalnu štetu što je u ovom slučaju plaćanje osiguranja. Nadalje, došlo je do izloženosti činjenici da na umjetnike netko stavlja prst, a mi to nismo sami željeli – rekao je Buljan te pojasnio da se predstava nije htjela baviti radiklnom temom.

Naznačio je kako su umjetnici bili izloženi neprimjerenom gestom opasnosti, a o tome nitko nije govorio.

- Lokacija na plaži u Kuparima bila je prilagođena više klasičnijoj adaptaciji koja bi bila koncentrirana na narative, a ova naša na Lovrijencu se koncentrira na nešto što se naziva postdramskim teatrom. Riječ je o kanonskom romanu kao što je Hamlet za kojeg se pretpostavlja da ga publika poznaje, a ono što se poznaje ne mora se prepričavati iznova – kazao je redatelj pojasnivši kako  je prostor na Lovrijencu jako puno pomogao u adaptaciji djela, a događaji naveli da budu radikalni u kazališnom smislu.

- Ovakva  identična pozornica bila 1972. godine kada se jedan redatelj usudio dovesti Bertola Brechta i to je bilo tako šokantno kao što je danas  Houellebecq. Ovdje se igrao Edward II. što je bila predstava koja je obilježila promjenu i ono čega se Dubrovnik toliko plaši, a to su promjene na Igrama – rekla je pomoćnica intendanta Ljetnih igara Mani Gotovac.

Ona je sve negativnosti koje su se događale oko ove predstave nazvala fenomenom "zaraze, pandemije, širenja straha".

- Da nije došlo do toga ja bih vam danas rekla - napokon da i nas netko osigurava, a ne samo nogomet! To bih rekla da se nije dogodila pandemija koja me zaprepastila jer tako nešto nisam očekivala - zaključila je Gotovac.

Komentiraj članak

Komentari