INTERVJU

IVANA STANIĆ: 'Žene se ne smiju obeshrabriti, već aktivirati i svojim angažmanom pridonijeti razvoju političke scene'

"Od davnih dana se govori o položaju žena u politici. Danas je svima jasno kako su žene manje zastupljene u politici od muškaraca, a u ovaj saziv Sabora ušao je zapravo smiješan broj žena. Svjedočili smo potpunom izvrtanju svrhe one mjere od 40 posto žena na izbornim listama, a stranke su, stavivši većinu žena na njihova začelja, zapravo pokazale kako žele da politika i dalje bude muška djelatnost“.

O ključnim pitanjima položaja žena u politici za Portal Oko progovorila je predsjednica Ženske inicijative dubrovačkog HNS-a Ivana Stanić. Ova majka dvoje djece i magistra odnosa s javnostima, osvrnula se i na trenutačnu postizbornu situaciju, sastavljanje Vlade, ali i ključne projekte koji su podigli buru u dubrovačkoj javnosti, poput subvencioniranja besplatnih avio karata za građane.

„NEGATIVNA PERCEPCIJA POLITIKE IZRAZ JE BUNTA JAVNOSTI“

Iako funkciju političara većinom prati negativan imidž u javnosti, Ivanu Stanić to nije obeshrabrilo da se kao mlada osoba uključi u politički život. Stanić tako ističe kako "svatko prije svega ima svoj osobni stav o pojedincima, a tek potom o njihovim ulogama u društvu. Tko god osobno pozna nekog političara zasigurno ne misli o njemu kao i o svima drugima". - Smatram kako je negativna percepcija politike kao vrste zanimanja zapravo više izraz bunta javnosti, a upravo takav stav trebao bi biti jamac kako će političari raditi za opće dobro. Ja sam zbog svojih osobnih stavova i uvjerenja odabrala upravo HNS. Smatram kako je on pravi izbor za mene jer to je stranka koja se zalaže prije svega za liberalizam i javno odgovorno djelovanje. HNS uz ideju slobode  kao temeljne vrijednosti, promovira i brojne druge vrijednosti poput stručnosti, odvažnosti, dosljednosti, poštivanja različitosti i prava svih pojedinaca, ali i pravednost - istaknula je Stanić dodavši kako su ove vrijednosti „temelj svega onoga što je HNS radio, radi i nastavit će raditi u budućnosti“.

U svom političkom djelovanju Stanić se nije susrela s negativnom percepcijom njezina političkog angažmana, jer, ističe, "svi je gledaju kao Ivanu, osobu s vrlinama i manama, a ne kao političku ličnost".

 - Zapravo sam do sada bila okružena ljudima koji me osobno poznaju i koji su imali formirano mišljenje o meni i prije ulaska u politiku. Politika i HNS jesu dio mog identiteta, ali njega čine i moja obitelj, posao i hobiji. Kako sam već rekla – temeljno pravo pojedinca je pravo na slobodu, stoga mislim kako je najvažnije da čovjek živi i radi svoj život i poštuje drugoga isto tako - istaknula je Stanić.

„ŽENSKA INICIJATIVA NASTOJI OSNAŽITI ULOGU ŽENA I USPOSTAVITI JEDNAKE ŠANSE“

Svoj angažman Stanić je na poseban način usmjerila na uspješan rad unutar Ženske inicijative dubrovačkog HNS-a, na čijem se čelu nalazi kao predsjednica od svibnja 2016. "Ima još puno prostora za moj napredak i razvoj u pogledu inicijative", ističe, "ali, svakodnevno učim".

 - Imam sreću da su oko mene ljudi koji su stručni i imaju iskustva, tako da radom s njima i uz njih kroz projekte upijam nova znanja i nastojim ih kvalitetno prezentirati u ostalim segmentima rada inicijative - naglasila je Stanić.

Bitne su odrednice Ženske inicijative rad na osnaživanju uloge žena, zalaganje za ravnopravnost spolova kao i uspostavljanje jednakih šansi za sve građane i građanke.

 - Ono čemu stremimo je ostvarivanje pune participacije žena u svim društvenim područjima, uključujući i participaciju u procesima političkog odlučivanja i pristupu moći - istaknula je Stanić.

Stanić je istaknula kao su žene danas u politici manje zastupljene od muškaraca, ali kako upravo HNS radi na tome da se takve pojave promijene.

 - HNS je prepoznao važnost i ulogu žene u politici, mi nemamo problema s manjkom žena u Saboru. Ovi izbori su najbolji pokazatelji za to, od 9 mandata 4 mandata su pripala našim političarkama. Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Marija Puh i Nada Turina-Đurić imena su koja s ponosom možemo izgovoriti naglas - naglasila je Stanić.

„SUBVENCIONIRANJE BESPLATNIH AVIO KARATA ZAJEDNIČKI JE STAV, NEOVISNO O STRANAČKIM BOJAMA I IDEOLOŠKIM RAZLIKAMA“

Ženska inicijativa HNS-a često sudjeluje u akcijama ove stranke koje su raznovrsne pa je tako jedna od njih i subvencioniranje besplatnih avio karata za građane. Stanić je naglasila izvanrednu suradnju s mladim ljudima unutar Mladih HNS-a "koji slično razmišljaju i ne libe se za dobrobit zajednice izaći na cestu i animirati građane".

 - Osnova našeg uspjeha je zajedništvo. Pokazali smo da se tako najbolje dolazi do željenih rezultata. Obično skupa sjednemo, napravimo kvalitetan brainstorming i zajedno donosimo odluke, rješenja i provodimo ih u djelo - naglasila je Stanić.

 - Što se tiče subvencije aviokarata, na inicijativu gradonačelnika skupljali smo potpise u svibnju i lipnju s ciljem osvješćivanja Vlade i županijske vlasti kako svi građani u Dubrovačko-neretvanskoj županiji žele imati subvenciju kao i građani koji imaju adresu na području Grada. I da je to zajednički stav, neovisno o stranačkim bojama ili ideološkim razlikama. Ne idu svi u Zagreb zbog uživanja i luksuza, dosta građana idu iz potrebe, neki iz krajnje nužde, npr. zbog bolesti i  najviše zbog njih smo pokrenuli ovu inicijativu. Mi smo naš zadatak odradili, sad je na županu i budućoj Vladi da odluči hoće li na temelju potpisa kojih je bilo i više nego dovoljno omogućiti i ostalim stanovnicima Županije ono što je gradonačelnik Vlahušić omogućio građanima u Dubrovniku - objasnila je Stanić.


„STRANKE ŽELE DA POLITIKA I DALJE BUDE MUŠKA DJELATNOST“

U postizbornim peripetijama pažnju je javnosti privukao i najmanji broj zastupnica koje su ušle u Sabor. Inače, to je najmanji broj zastupnica u Saboru nakon 1990-ih.

 - Svima je jasno kako je u ovom sazivu Sabora zapravo smiješan broj žena. Svjedočili smo potpunom izvrtanju svrhe one mjere od 40 posto žena na izbornim listama, a stranke su, stavivši većinu žena na njihova začelja, zapravo pokazale kako žele da politika i dalje bude muška djelatnost. Ali usprkos tome, mislim da to neće proći samo tako - istaknula je Stanić pozvavši žene da "ne dopuste da ih ovo obeshrabri, već da ovaj rezultat uzmu kao poticaj, aktiviraju se i svojim angažmanom pridonesu razvoju političke scene".

 - Jedino tako možemo i moramo odgovoriti na ovakav potez. Reći da su žene nedovoljno zastupljene u politici nije dovoljno. HNS je dokazao da nema s tim problema, kako se mi naših žena ne bojimo, već njima ponosimo. Sad je red na drugima - naglašava Stanić.

Na ovim se izborima osim željene stranke moglo zaokružiti i ime kandidata kojem se želi dati poseban glas, tj. moglo se glasati preferencijalno, a o tome je HNS javnosti progovorio još u petom mjesecu kako bi građane upoznali s ovim segmentom glasovanja. Druge stranke, doduše, tom postupku nisu dale mjesto u svoj političkom diskursu.

 - HNS je stranka koja je prepoznala važnost preferencijalnog glasovanja i koja se zalagala da se takav način glasovanja usvoji i na lokalnim izborima. Sada MOST predlaže izmjene tog zakona, a prije par mjeseci ovu reformu nisu podržali na Vladi, čiji su dio bili. To je razlika između HNS-a i MOST-a. Mi svoje stavove jasno artikuliramo, ali i radimo na njihovoj realizaciji. MOST priča o reformama, ali ih ne pokreće zapravo - istaknula je Stanić dodavši kako je "ovakav način biranja bolji iz razloga što građani biraju kandidata za kojeg smatraju da će zastupati njihove interese u Saboru".

 - Imamo to i na izborima za Europski parlament, pa zašto ne bi i na lokalnoj razini. Građani očito to podržavaju, jer to se vidi i na rezultatima parlamentarnih izbora. Očito je da se samo političari HDZ-a i MOST-a toga boje. Oni valjda znaju zašto - naglašava Stanić.

Simptomatično ili ne, na ovim je izborima najviše preferencijalnih glasova osvojila upravo HNS-ovka Anka Mrak Taritaš.

 - Ona je primjer zašto je bilo potrebno preferencijalno glasovanje. Nekada ne možete dobiti u toj izbornoj jedinici bolje mjesto, ali građani su znali koga žele u Saboru i izabrali su je. Naravno, imala je ona i dobar PR tim, kao i odličnu kampanju koja je dovela do ovakvih rezultata, ali građani su nju prepoznali i po drugi put uveli je u Sabor na ovaj način - kazala je Stanić istaknuvši kako je „pravo postignuće kada toliki broj građana iskaže povjerenje prema jednom političaru“.

 - Pomogle su, naravno, nešto i njene legendarne crvene starke koje su učinile svoje - kazala je Stanić.

„OD HDZ-a I MOST-a SE OČEKUJE DA ŠTO PRIJE FORMIRAJU VLAST“


Hrvatska narodna stranka na ove je izbore izišla u sklopu Narodne koalicije koja ipak nije izašla kao relativan pobjednik izbora. Međutim, "unatoč manjoj izlaznosti na ovim izborima nego lani HNS je osvojio ukupno 127.557 glasova i dobili smo 9 saborskih zastupnika/ca, a to nisu male brojke" - istaknula je Stanić kazavši kako se od "HDZ-a i MOST-a očekuje da što prije formiraju vlast".

 - To je njihov zadatak sada. U studenom 2015. imali smo izbore, a sve ovo vrijeme do sada je nažalost izgubljeno i oni moraju imati na umu da ne smiju više gubiti ni dana. Mi ćemo i dalje braniti interese svih građana Lijepe naše - kazala je Stanić.

Hrvatska narodna stranka posebnu pažnju pridaje i obrazovanju, a kurikularna reforma trenutačno je gorući problem obrazovnog sustava. Ona je, kako ističe Stanić, "jedna od prvih i najvažnijih mjera kojom započinje realizacija Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije na kojoj radi velik broj stručnjaka i radnih skupina".

 - U ovome je ključan doprinos učitelja, nastavnika, odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova. Osim što reforma uključuje devetogodišnje obrazovanje, ima za cilj i učenicima osigurati korisnije i smislenije obrazovanje, usklađeno njihovoj razvojnoj dobi i interesima te bliže svakodnevnom životu, obrazovanje koje će ih osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja. S druge strane roditeljima će omogućiti veću uključenost u obrazovanje svoje djece, povratne informacije o radu njihove djece - kazala je Stanić dodavši kako bi ova reforma "učiteljima, nastavnicima i ostalim djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova osigurala osnaživanje uloge i jačanje profesionalnosti, veću autonomiju u radu, kreativniji rad, smanjenje administrativnih obveza, motiviranije učenike i smanjivanje vanjskih pritisaka“.„KURIKULARNA REFORMA JEDNA JE OD PRVIH I NAJVAŽNIJIH MJERA STRATEGIJE OBRAZOVANJA“


 - Ovom reformom mijenjao bi se i sustav ocjenjivanja, primjerice za prvaše i drugaše osnovnih škola ne bi bilo zaključnog ocjenjivanja. Smanjit će se i opseg rada, ukratko svaki pojedini predmet nosi promjenu na bolje. Nažalost, s obzirom kako su ovakvu kurikularnu reformu zapravo HDZ i MOST zaustavili, nisam optimistična u vezi s njenim nastavkom. Ali želim vjerovati kako je i njima budućnost naše djece na prvom mjestu. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati i vidjeti što će sada napraviti - kazala je Stanić.

Na samom kraju Stanić je progovorila o daljnjim planovima Ženske inicijative dubrovačkog HNS-a.

 - Od svojih početaka Ženska inicijativa podružnice Dubrovnik okuplja žene različitih dobnih skupina, znanja i zvanja. Zajedničkim snagama radimo na raznim projektima, od sudjelovanja i organiziranja humanitarnih akcija, edukacijskih radionica, aktivističkog djelovanja do promicanja prava žena, ali i svih drugih građana. Naravno, u tu svrhu nastavit ćemo organizirati i stručne skupove i radionice te pomagati stranačkim kolegama u činjenju naše države i našeg grada boljim mjestom za život svih - zaključila je Ivana Stanić.

Komentiraj članak

Komentari