Dramatičan pad

Istraživanje: S odlaskom na fakultet pada fizička aktivnost

Zajedno s maminom kuhinjom i obiteljskim psom i redovito vježbanje često je jedan od onih stvari iz djetinjstva koje mladi zaborave kad odu na studij, vidi se iz rezultata nedavno objavljenog istraživanja.

Stručnjaci kažu kako na to treba obratiti pozornost jer oni koji su u mladosti neaktivni često će i ostatak života ostati takvi.

"Prijelaz iz kasne adolescencije u ranu odraslu dob označava najdramatičniji pad fizičke aktivnosti u životu", kaže dr. Matthew Kwan, istraživač na sveučilištu McMaster u Ontariju u Kanadi.

Po njegovim riječima, često se provode kampanje koje se bave poticanjem fizičke aktivnosti u odraslih. "to jest važno, ali tada je pad već nastupio", kaže stručnjak. "Ovo je kritično razdoblje u kojem možemo intervenirati".

Nedavna studija 12 je godina pratila 683 kanadska adolescenta u dobi od 12 do 15 godina. Istraživači pod Kwanovim vodstvom otkrili su da se fizička aktivnost od adolescencije do rane odrasle dobi smanji za 24 posto.

Studija, objavljena u Američkome časopisu za preventivnu medicinu, pokazuje da je pad najdrastičniji među mladim muškarcima koji odlaze na fakultet. Kwan kaže kako je to možda posljedica i velikoga pada organizirane sportske aktivnosti na fakultetu u odnosu na srednje škole.

Žene su i u srednjoj školi već manje aktivne pa im je pad aktivnosti na fakultetu umjereniji. "Moguće je da djevojke najveći pad fizičke aktivnosti dožive ranije u adolescentskoj dobi", zaključuje Kwan.

Komentiraj članak

Komentari