Briga za najmlađe

ISTRAŽILI SMO: Kakvu hranu jedu mališani u dubrovačkim vrtićima

Kada se spomene pravilna prehrana čini se kako danas svatko ima svoje mišljenje ili "čarobnu formulu" koja se sastoji od niza pravila, ali kada je riječ o djeci svi su suglasni kako njihova prehrana mora biti najbolja i najkvalitetnija moguća.

Nutricionistkinja Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Marija Vezilić za Portal Oko kazala je kako je 'pravilna prehrana važna u svakoj životnoj dobi, a naročito u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja tijekom djetinjstva'.

- Promicanje pravilne prehrane u dječjoj dobi te usvajanje dobrih prehrambenih navika vodi prema smanjivanju rizika od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi dok nepravilna i nedostatna prehrana može znatno utjecati na rast i razvoj djece te ugroziti njihovo zdravlje - riječi su Marije Vezilić.

Ona je još istaknula kako bi konzumacija namirnica s velikom količinom šećera trebali biti restriktivna te kako bi se trebala dati prednost integralnim proizvodima nad rafiniranim.

- Bilo bi dobro za doručak uvrstiti žitne kaše poput zobene ili prosene kaše u kombinaciji sa svježim ili suhim voćem. Djeca svakodnevno trebaju unositi svježe sezonsko voće, suho voće ili prirodne svježe iscjeđene voćne sokove, a izbjegavati industrijske zašećerene sokove te gazirane napitke. Od povrća preporučuju se sve vrste svježeg povrća i termički obrađenog povrća - savjeti su Marije Vezilić

"TEŠKO JE ODGOVORITI NA ZAHTJEVE SVIH RODITELJA"


Ravnateljica Dubrovačkih vrtića Boja Milan Mustać kazala je kako su  Dubrovački vrtići kao jedan 'veliki hotel koji kuha nešto više od tisuću i 500 obroka dnevno '. Naime, ona je kazala kako se hrana spravlja u četiri dubrovačka vrtića te se ona tada distribuira ostalima.

- Mi smo velika kuća i zaista nije jednostavno odgovoriti na zahtjeve svih roditelja. Činimo sve ono što je moguće. Kao ravnateljica, mogu reći da tih primjedbi ima malo i zapravo je normalno imati nekih zamjerki i mi pokušavamo odgovoriti onoliko koliko je to moguće. Djeca bi najradije jela pizzu, ali to nije zdravo, a i za nas je teško izvedivo. Nije moguće izbaciti tisuću i 500 pizza da sve istovremeno budu vruće - dodala je Boja Milan Mustać.

Kako se uopće stvaraju jelovnici objasnila je jedna od zdravstvenih voditeljica Dječjh vrtića Dubrovnik Ružica Lesjak.

- Jelovnik sastavlja zdravstvena voditeljica dva puta mjesečno u dogovoru s voditeljima kuhinja i odgojiteljima. Sastavljamo ga prema prehrambenim standardima koji su doneseni od  Hrvatske udruge medicinskih sestara i Grada Zagreba 2007. godine Prehrambeni standardi sadrže gotove jelovnike i normative za prehranu predškolske djece za dob od jedne do sedam godina. Prije 2007. godine jelovnici su se pisali prema starim normativima zdrave prehrane, izdrađenih u kabinetu za prehranu djece Zavoda za zaštitu majki i djece u Zagrebu. Nastojimo poštovati standarde, ali također i prehrambene navike djece u našem kraju. - kazala je Ružica Lesjak.

- Na području Grada Dubrovnika samo su dvije zdravstvene voditeljice, a imamo jednu kolegicu u Cavtatu i jedna u Metkoviću. Sve do 2007 godine one su se snalazile same i pisale koliko su mogle prema uputama što su tada znale - objašnjava zdravstvene savjetnica Lesjak.

- Osim prehrane za zdravu djecu posebno vodimo računa i izrađujemo jelovnike za djecu s alergijama na hranu, djecu oboljelu od celijaklije i dijabetesa. U vrtićima se konzumira polubijeli kruh, a pohano meso se priprema u parnokonvekcijskim pećima pa hrana pripremljena na taj način ima minimum masnoće. Također poštivamo zahtjeve roditelja koji žele da im djeca budu vegeterijanci, a s druge strane izričito uvažavamo zahtjeve roditelja koji ne žele da njihova djeca iz vjerskih razloga ne konzumiraju određenu hranu - istaknula je Ružica Lesjak, napomenuvši  kako uvijek ima i bit će onih roditelja koji nisu zadovoljni jelovnikom.

- To su ipak pojedini roditeli koji prate razne novotarije i trendove. Evo primjerice žalili su nam se na Margo pa smo ga jedno vrijeme izbacili, ali smo ga ipak vratili. Margo je u jednu ruku zdraviji od maslaca jer ne sadrži nezasićene masne kiseline, nema kolesterola, biljnog je porijekla. Ne slažemo se da je Margo nezdrav i kao masnoća nam je potreban izvor energije pa smo ga ipak odlučili vratiti - ustvrdila je Lesjak.

"U JELOVNIKU DOMINIRAJU ŠEĆERI I JEDNOSTAVNI UGLJIKOHIDRATI"

Na novinarski upit da komentira jelovnik Dječjih vrtića Dubrovnik koji je dostupan na njihovoj internetskoj stranici magistar nutricionizma Nenad Bratković iz Zagreba, inače sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije, odgovorio je kako taj jelovnik nije baš nutricionistički preporučljiv.

"Dominiraju šećeri, jednostavni ugljikohidrati, a svijetli primjeri uključuju obroke poput oslića sa zelenom salatom, variva s lećom, serviranja voća za užinu i juneći gulaša s krumpirom" - stoji u odgovoru nutricionista Bratkovića.

Pod obrocima koji obiluju jednostavnim ugljikohidratima i šećerima on ubraja griz na mlijeku sa čokoladom, kinderladu, kakao napitke, bijelu kavu sa šećerom, marmeladu, kekse.

Kao negativan primjer istaknuo je pohano meso i bijeli kruh s Margom jer 'masne kiseline stvaraju nepovoljne metaboličke učinke'.

- Posve je neprihvatljivo, i usudio bih se reći nedopustivo, da se djeci, kako u obiteljskom domu, a još više u odgojnoj ustanovi poput vrtića daje bijeli kruh i pecivo od bijelog brašna. Ono obiluje solju, dodanim tvarima u procesu proizvodnje i “praznim kalorijama” koje ne samo da debljaju, već stvaraju pogrešne biosignale - napomenuo je Bratković, zaključivši kako je 'alarmantno da se voće u Dječjim vrtićima Dubrovnik servira samo jednom dnevno'.

Nutricionistkinja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vezilić ističe kako se iz prikazanog jelovnika može dati samo 'djelomičan osvrt na nutritivnu vrijednost' dok je za detaljniju analizu potrebno navesti sastav jela i njihovu količinu.

Preporuke za prehranu djece dio su dinamičnog procesa budući da se događaju značajne promjene u samoj prehrambenoj industriji. Reforma prehrane u vrtićima trebala bi biti u skladu sa znanstvenim spoznajama i razvojem prehrambenih proizvoda koji su prilagođeni djeci.

Vrtići kao tako velika institucija s jako važnim zadatkom trude se obavljati svoj posao najbolje moguće, a to je briga za djecu. Teško je udovoljiti svima stoga Dječji vrtići Dubrovnik pri kreiranju jelovnika kao priorite imaju zdravstvene potrebe djece, sezonske sastojke i raznolikost.


- I dok se većina prozvanih (odgovorni u vrtiću, kuharice, nadležni u Ministarstvu zdravlja, a možda i roditelji) budu obazirali na ove primjedbe stručnjaka svojim komentarima “A što je nama je nedostajalo jeli smo paštete, margarine, bijeli kruh, slatke čajeve”, ne može se očekivati da djeca budu zdravija. Normativi zdrave prehrane za vrtićku i školsku dob mogu biti financijski prihvatljivi, no prije toga za tu promjenu potrebna je dobra volja i promjena mentalnog sklopa - zaključio je nutricionist Nenad Bratković.

Komentari

Komentiraj članak

Komentari