VELIKI BRAT SVE VIDI

ISKLJUČITE FACEBOOK I GOOGLE: U EU bijesni na Amerikance zbog špijunskog skandala

Amerikanci su nam dužni objašnjenje optužbi za totalni nadzor interneta i telefona, poručuju sa Starog kontinenta.

Sad smo dobili prvi konkretan dokaz da velike američke high-tech tvrtke zajedno s američkim tajnim službama provode sveobuhvatni nadzor nad nama, nad svim neamerikancima i kompletnim ostatkom svijeta, uključujući mene i tebe, istaknuo je Mikko Hypponen iz finske tvrtke koja se bavi sofverskom zaštitom, prenosi Jutarnji.hr.

Prvo je Guardian objavio tajni sudski nalog američkoj tvrtki Verizon da dnevno dostavlja podatke o svim uspostavljenim pozivima američkoj tajnoj službi NSA.

 

Dan poslije su Washington Post i Guardian objavili interni dokument NSA o sveobuhvatnoj kontroli internetske komunikacije u cijelom svijetu: možete biti mirni ako ne koristite Microsoftove ni Appleove programe, niste na Facebooku, ne koristite ni Google ni Yahoo za pretraživanje, chatanje ili slanje mailova, ne koristite Skype ni YouTube. No, to bi značilo da nemate računalo i ne služite se njime.

- Malo je toga što pojedinac može učiniti, jedva da ima alternativu popularnim servisima koje nude američke tvrtke Facebook, Google ili Apple - rekao je finski stručnjak Mikko Hypponen za Reuters.


Prema karti koju je objavio Guardian, Amerikanci najviše drže pod nadzorom komunikaciju u zemljama poput Irana i Pakistana, ali i Jordana i Egipta, a Njemačka je pod lupom koliko i Rusija.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE

Komentiraj članak

Komentari